De militaire erfenis in jouw garderobe (4)

In een achtdelige serie tonen we de lange arm van het leger. Deel 4: het bomberjack.

The Sky Raiders, Motion Picture, 1931. (Photo by �� John Springer Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg

In 1931 debuteert het zogenaamde A-2 jacket in de Amerikaanse luchtmacht. Het was een korte jas, strak aan de onderkant, maar ruim ter hoogte van de borstkas. De jas, gemaakt van leer, moest de piloten op grote hoogte tegen kou en wind beschermen. Het A-2 jacket werd al snel flight jacket of bomber jacket genoemd – die laatste term beklijft het langst.

De bomberjas werd na de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de populaire cultuur, gedragen door zowel motorrijders als skinheads. De wollen kraag, waar de piloten zoveel profijt van hadden, legde het loodje. Dat is tegenwoordig gewoon een acryl boordje.

Door de pasvorm wordt de bomberjas gezien als een stoere jas. Vanwege het poffende effect ter hoogte van je borstkas ga je er vanzelf breder uitzien. Om die reden wordt hij vaak gedragen in combinatie met een spijkerbroek en een T-shirt – de klassieke kledingvertaling van het begrip stoer. Maar je kunt ’m best met een polo, een trui of een overhemd dragen, en zelfs met een stropdas. In dat geval is de broek casual, dus een knappe denim of een chino. 

In 2000 toonde de Belgische mode-ontwerper Raf Simons een legendarisch geworden collectie onder de naam Riot Riot Riot. Een van de getoonde jassen was een bomberjack in camouflageprint. Dat werd een gewild jasje, vooral omdat het werd opgepikt door Kanye West en Rihanna. Drake geeft de jas een hoofdrol in de clip bij Toosie Slide.

Op online modemarktplaats Grailed kun je Raf Simons’ bomberjack aanschaffen voor iets meer dan 40.000 euro. 

De laatste seizoenen is de bomberjas een vaste verschijning op de catwalk, zelfs in XXL-variant bij Gucci en Loewe – hier is de bomberjack zelf een soort van ontploft.

Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg