Draag deze sportschoenen niet in de gym

Ze verschijnen in allerhande kleuren, materialen en vormen: sportschoenen. Steeds vaker ook met een torenhoge zool. Leuk, maar is het ook zinvol?

Zonder schoenen deadliften

Kijk eens om je heen in de sportschool en focus dan vooral op de powerlifters die zware gewichten verplaatsen. Grote kans dat ze op Converse, Vans of een ander flexibel model met platte zolen lopen. Op sokken liften is ook niet ongewoon.

De reden waarom ze geen fancy sportschoenen dragen is simpel: de positie van je voet, specifiek de tenen, worden door dit type schoenen veelal in een onnatuurlijke houding geforceerd.

Wanneer je een zware squat maakt of tientallen kilo’s van de grond optilt tijdens een deadlift, wil je stabiel op je voeten staan. Je voeten zijn gemaakt om plat en met al je tenen gespreid in contact met de vloer te zijn. Met moderne sportschoenen worden je tenen juist vaak bij elkaar gepropt en omhoog gelift, de zogenoemde toe spring.

Converse schoenen tijdens het deadliften

Sportschoenen die wél zorgen voor balans

Achttien van de negentien pezen in je voet zijn verbonden aan je tenen, dus je kunt je voorstellen hoe belangrijk het is voor je balans om je voet te positioneren zoals moeder natuur het bedoeld heeft. Daarbij kan het helpen om de grond ‘vast te grijpen’ met je voet tijdens het liften, waardoor JE stevig geankerd in de grond staat.

Dus ga je liften in de sportschool (wat je sowieso zou moeten doen als je serieus aan krachtsport wil doen) of doe je dat al? Kies dan voor een schoen die je tenen de ruimte geeft. De atleten van Squat University, pioniers in krachtsport, delen veel nuttige kennis op Instagram over liften met de juiste techniek. In de posts hieronder delen ze meer info over de positie van de voet.