Zien: de kunstige design-draaitafel van Brian Eno

Is het een draaitafel? Is het een kunstobject? Het is beide!

In 2021 ontwierp Brian ‘Mr. Ambient’ Eno The Turntable I: een eigen draaitafel die letterlijk en figuurlijk draait om licht. Nu, een paar jaar later is er The Turntable II, Eno’s experiment met licht.

In een interview uit 2018 liet Eno al weten gefascineerd te zijn door licht in zijn werk als muzikant en beeldend kunstenaar. Zijn experimenten met licht als medium dateren uit de jaren zestig.

Lees hier meer over de samenwerking tussen Brian Eno en SONOS

The Turntable II is volgens hem het perfecte ‘medium’ om naar zijn muziek te luisteren. Maar ook naar platen van andere artiesten uiteraard, zo is ons Brian ook wel weer. Eno heeft de nieuwe draaitafel ontworpen om het omgevingsgeluid, Ambient waar hij bekend om staat, te laten ‘zien’. Dat klinkt een beetje zweverig en gek misschien, maar het ziet er waanzinnig uit.

De draaitafel is gemaakt van acryl LED-verlichting en verandert van kleur tijdens gebruik. Het gaat werkelijk van oranje en rode tinten van een zonsondergang tot neonroze en -groen, dat doet denken aan een nachtclub. Dit kleurrijke proces noemt Eno ‘colorscapes’. Het patroon van de kleurenlichten, hoe ze uitfaseren en de snelheid waarmee ze veranderen, zijn allemaal geprogrammeerd. Maar ze zijn wel zó specifiek ontworpen om langzaam en willekeurig te veranderen.

En als je niet naar muziek luistert is het oprecht een geweldige designaccessoire. “Als The Turntable II geen plaat afspeelt, is het mijns inziens een sculptuur en alsnog functioneel. Ik hou van het idee van deze continuïteit,” aldus Eno.

Wil je in aanmerking komen voor een The Turntable II, dan moet je zowel diep in de buidel tasten als geluk hebben. Er zijn slechts 150 stuks van dit fraaie object gemaakt en ze gaan voor $25.000 (ruim €23.000) over de toonbank. Ben je toevallig in Londen de komende tijd, dan kun je The Turntable II ‘live’ aan het werk zien in de Paul Stolper Gallery in Londen.