Droog trainen? Dit zijn de 3 grootste nadelen

Spieren kweken is één ding, maar om ze vervolgens ook zichtbaar te maken door al het vet rond je spieren weg te halen (cutten) is een tweede.

Onderhoud
Maximaliseer je vakantiekleur
Door Redactie
Onderhoud
Waarom olie goed voor je is
Door Redactie

Op een paar freaks na die zonder al te veel lijden spiermassa weten op te bouwen én geen spatje vet aankomen, is het een lange weg vol uitdagingen om tot het fitnesslichaam te komen dat je op Instagram veelvuldig voorbij ziet komen.

Om spiermassa te kweken moet je namelijk meer eten dan je verbrandt. Het nadeel is dat je in deze zogenoemde bulk-periode ook vet zult opslaan (de freaks daargelaten). Wil je jouw opgebouwde spiermassa vervolgens laten pronken, dan zul je het vet weg moeten snijden (cutten). Zowel spiermassa opbouwen als je vetpercentage laag houden kan ook, maar zonder de juiste genen betekent dit nóg harder afzien.

Droog trainen: gezond of ongezond?

In de onderstaande video legt de Canadese bodybuilder en fitness-researcher Jeff Nippard uit wat de nadelen zijn wanneer je droog traint (lees: je vetpercentage tijdens een intense trainingsperiode zo laag mogelijk houden). Zo zie je er op een foto zonder kleding gespierd uit, maar oog je met kleding aan juist heel erg smal.

Ook gaat Jeff in op het fenomeen body dysmorphia, een constant aanwezig gevoel van ontevredenheid over je lichaam. Hoe hard je ook traint en hoe weinig vet er ook op je lichaam aanwezig is, de ontevredenheid blijft. Een veelgehoorde klacht in menig sportschool.

And last but not least: de hoeveelheid (geestelijke) gezondheidsklachten die bij een laag vetpercentage horen, zijn aardig groot. Zo kunnen testosteron-levels een enorme dip maken terwijl stresshormonen pieken, met stemmingswisselingen en slaapproblemen tot gevolg. Meer weten over de nadelen van droog trainen? Jeff legt het je in de onderstaande video haarfijn uit!

Onderhoud
Maximaliseer je vakantiekleur
Door Redactie
Onderhoud
Waarom olie goed voor je is
Door Redactie