De vele voordelen & dat éne nadeel van lavendel  

De paarse plant duikt om de haverklap op in mannengeuren. Maar ook onder je kaasstolp. En in je keukenkastje. Zeven fascinerende feiten over lavendel.

Onderhoud
Ongewenst haar: zo kom je er van af
Door Redactie
Onderhoud
To beard or not to beard…
Door Redactie

Je kunt het eten, eraan ruiken, erop slapen desnoods, maar de olie ervan aanbrengen op je huid is een veel minder goed idee.

Zalf like an Egyptian

Het gebruik van lavendel is al bekend sinds de oudheid. De Egyptenaren maakten van lavendel parfumolie en lavendelzalf. De Romeinen gebruikten lavendel om in te baden en maakten lavendelzeep. Uit die tijd stamt ook de naam lavendel. Lavare is het Latijnse woord voor wassen.

Medicinaal

Dankzij de Romeinen raakte lavendel verspreid door Europa en werd het kruid geïntroduceerd in kloostertuinen en medicinale kruidentuinen. In de middeleeuwen geloofde men zelfs dat lavendel zou helpen tegen de pest. Tja.  

Buideltje rust

Al in de middeleeuwen werden lavendelbloemen in het hoofdkussen gestopt om de nachtrust te bevorderen. De bloemen werden (en worden nog steeds) in een linnen zakje genaaid en tussen het linnengoed gelegd vanwege de prettige geur én omdat het motten verjaagt. Vraag maar aan Thierry Baudet die naar verluidt een lavendelbuideltje bij zijn werktafel heeft hangen.

Niet rechtstreeks op je huid

Je leest vaak dat lavendelolie kalmerend werkt en daardoor goed voor je huid zou zijn en zelfs op open wonden gebruikt kan worden. Nooit doen, dit is complete onzin. Lavendel heeft juist een sterk irriterende werking op de huid. Vooral de bestanddelen linalool en linalyl acetate zijn de boosdoeners.

Lavendel bij?

In de Franse keuken, vooral in de Provence, wordt lavendel als kruid gebruikt in allerlei levensmiddelen zoals kaas. Er bestaat lavendelthee en lavendelstroop. Ook in taartjes en bonbons wordt lavendel gebruikt. Daarnaast bestaat er nog lavendelhoning – gemaakt door bijen die nagenoeg alleen met lavendel in aanraking komen.

Klassieke krachtbom        

Het een klassiek ingrediënt in talloze mannengeuren. Eén van de oudste (uit 1934!) is Pour un Homme van het oeroude Franse geurenhuis Caron. De geur is poederig, krachtig en langaanhoudend. Dus denk om je partner en collega’s en breng ‘m spaarzaam aan.    

Eigen museum

Er is ook een heus lavendelmuseum. In het dorpje Cabrieres d’Avignon staat het Musee de la Lavande. Het leuke aan het museum is dat het ook het destillatieproces van de plant laat zien.

Onderhoud
Ongewenst haar: zo kom je er van af
Door Redactie
Onderhoud
To beard or not to beard…
Door Redactie