Ontnuchterend: het effect van alcohol op je huid

Alcoholinname heeft uiteraard ook invloed op je huid. Toch zijn er ook alcoholsoorten die goed voor je zijn.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Alcohol drinken zorgt voor verwijding van de bloedvaten. En dat heeft tot gevolg dat vocht zich op een andere wijze gaat verdelen door het lichaam. Vandaar die opgezette ogen of die rode kleur in je gezicht na een avond doorzakken. Dat komt dus niet zozeer door de te korte nacht.

Een ander weinig positief effect van alcohol is dat het ervoor zorgt dat de vochtbalans omlaag gaat. En dat kan leiden tot een droge huid. En die is weer ontstekingsgevoelig en leidt mogelijk voortijdig tot rimpels.

Toch zitten er ook in alcohol heel wat verzorgende producten. De reden dat alcohol daarin wordt gebruikt is tweeledig. Zo kan het helpen om dikke vaste texturen lichter te maken. Het kan een product bijna gewichtloos doen aanvoelen; zo ontstaat er een bedrieglijk aangename ervaring.

De tweede reden is dat alcohol kan helpen om ingrediënten zoals retinol en vitamine C op een effectieve manier in de huid te sluizen.

Negatief effect

De manier waarop dat gebeurt is minder: namelijk door het afbreken van de huidbarrière. En dat is op de langere termijn funest. Regelmatige blootstelling aan producten op basis van alcohol maakt dat je vel niet meer in staat is om water in de huid vast te houden en (veront-)reinigende stoffen van buiten tegen te houden. Zo brokkelt de barrierefunctie steeds verder af.

Te vermijden

De alcoholsoorten die je moet vermijden, dus de slechte alcoholvarianten, zijn ethanol en alcohol denat. Deze laatste vorm, gedenatureerde alcohol, staat ook wel bekend als sd alcohol.

Good guys

Even de zaak wat gecompliceerder maken. Er is ook een groep ingrediënten die absoluut niet schadelijk voor de huid. Cetylalcohol en stearylalcohol zijn twee bekende soorten hiervan. Deze twee worden gebruikt als verzachtend en verdikkend middel in huidverzorging. Ze zijn niet irriterend en kunnen zelfs fijn zijn voor een droge huid, omdat ze helpen vocht in de huid vast te houden. Ze hebben een vettige structuur en laag irritatiegehalte.

Dus bestudeer de ingrediëntenlijst die verplicht bij elk verzorgend product zit – het loont zich!

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie