Elton John 75 jaar – de stijl van een showpony

elton john muppet show

Op 25 maart van dit jaar vierde Reginal Kenneth Dwight zijn 75e verjaardag. Dwight, beter bekend onder zijn artiestennaam Elton John (inmiddels officieel geregistreerd), scoorde in december 1970 zijn eerste hit in Nederland met Border song. Een paar maanden later volgde zijn tweede hit, de tijdloze klassieker Your song.

Behalve om zijn muzikale talent, stond John bekend om zijn theatrale kostuums, inclusief magistrale brillen. Achter die indrukwekkende outfits zat een gedachte. Elton John is een pianist die zijn concerten zittend achter een piano doorbrengt. Hij kan niet, zoals zijn tijdgenoten David Bowie of Mick Jagger, dansend over het podium bewegen. Dus moet hij het van zijn kostuums hebben. Los daarvan meende John dat je in zo’n kostuum als vanzelf een performer werd. En er was natuurlijk die eeuwige onzekerheid; het is heerlijk schuilen achter een gekke bril en een kek kostuum.

John had lange periodes waarin hij gebruikt maakte van dezelfde stylist of ontwerper. In de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig werd hij gekleed door Bob Mackie, de man achter het Donald Duck-kostuum dat Elton John droeg bij zijn optreden voor 400.000 mensen in Central Park, New York.

Later werd hij gekleed door Sandy Powell en Gianni Versace, de Italiaanse ontwerper met wie hij een hechte vriendschap ontwikkelde. In deze eeuw liet hij zich lange tijd kleden door Yohji Yamamoto, en sinds enkele jaren door Allesandro Michele, creatief directeur van Gucci.

Zijn invloed in muzikale zin is groot, maar ook die in sartoriale zin. Zo kopieerde Harry Styles enkele jaren geleden het glimmende Dodgers-pak dat John droeg tijdens zijn beroemde optreden in 1975 in Dodger Stadium, Los Angeles. En Allesandro Michele baseerde bij Gucci een collectie rondom Johns kledingstijl door de jaren heen.

elton john eerste publiciteitsfoto
1. Jaren 60 (foto niet gedateerd)
De eerste publiciteitsfoto van een nog jonge Elton John. Volgens John zelf is deze publiciteitsfoto nooit gepubliceerd – het succes kwam later. Elton John draagt hier een manteltje van nepbont en een trilby-hoed met luipaardprint. Het is een allegaartje: de glimmende laarzen van de glamrockers; de bell bottom-pijpen van de hippies en het hooggeknoopte jasje van de mods. Dit is, kortom, een man op zoek naar zijn identiteit.
elton john 1972
2. 1972
Elton John in double denim. De emblemen werden door alle bandleden verzameld tijdens hun reizen, en vervolgens door de vrouwen van de muzikanten op de jassen genaaid. Tegenwoordig haat Elton John denim, zo vertelt hij in een video voor Vogue: “I Think every piece of denim should be burnt. I loathe it, I detest it, cancel it.”
elton john hollywood walk of fame 1975
3. 1975
Al vroeg in zijn carrière ontving Elton John zijn ster op de Hollywood Walk of Fame. Dat deed hij gekleed in een zijden pak van Bob Mackie, zijn vaste ontwerper in die tijd, met stervormige emblemen op jas en broek. In die gouden sterren staan de namen van anderen die al eerder een ster op Hollywood Boulevard hadden gekregen. 
elton john cher diana ross
4. 1975
Bob Mackie werd vooral beroemd om de outfits die hij voor de Amerikaanse diva Cher ontwierp. Hierboven dragen zowel Cher (links) als Elton John een glamourous kostuum ontworpen door Bob Mackie. Rechts Diana Ross in glimmers en veren.


“I loved my success in the early years, and I loved dressing up”
elton john pinball wizard
5. 1975
In de film Tommy, een rock-opera van The Who, zingt Elton John de hit Pinball Wizard, waarbij hij gekleed gaat als een eh, pinball wizard.

6. 1975

In Los Angeles draagt Elton John tijdens een concert in Dodger Stadium een kristallen versie van het honkbalpak van de lokale Dodgers, ontworpen door Bob Mackie uiteraard. Op zijn rug stond rugnummer 1 en zijn voornaam geborduurd in glimmend blauw (zie video hieronder). Harry Styles kopieerde in 2018 dat pak voor een Halloweenfeest.

elton john muppet show
7. 1977
Elton John speelt Crocodile Rock in The Muppet Show. Zijn Giant Chicken Outfit werd ontworpen door Bill Whitten, een ontwerper die ontdekt werd door Neil Diamond en later de kristallen kousjes en handschoenen voor Michael Jackson ontwierp. Dit kippenkostuum, een van John’s all-time favourites, komt ook voor in de film Kingsman 2 uit 2017. 
elton john donald duck
8. 1980
Het Donald Duck-kostuum dat Bob Mackie ontwierp voor Johns concert in Central Park stelde de artiest nogal voor problemen. “Er waren twee problemen met het pak,” zo schrijft hij in zijn biografie. “Ten eerste kon ik er niet in lopen – de schoenen waren enorm, als de flippers waarmee je gaat duiken. Ten tweede: ik kon er niet mee zitten. Door die enorme staart kon ik alleen een beetje tegen de pianokruk aan strijken. Ik heb nog geprobeerd om in dit pak Your song te spelen, maar ik kon niet stoppen met lachen.” Dat laatste klopt wel – zie hieronder.
elton john mozart pruik sting
9. 1986
Bob Mackie ontwierp het Mozart-kostuum voor Johns tournee in 1986, enigszins afgekeken van de film Amadeus uit 1984. Hier zien we Elton John met Sting.
Elton John and Donatella Versace
10. 1991
Met Donatella Versace bij de opening van restaurant Planet Hollywood in New York. John draagt een paars zijden pak, ontworpen door Donatella’s broer Gianni, die ook de hoes voor het album The One ontwierp en de kleding voor John én zijn bandleden voor de wereldtournee van dat jaar.
elton john claudia schiffer rood leer
11. 1994
Elton John in rood leer met Claudia Schiffer bij een Aids Gala-diner in Parijs. John, liefhebber van leer, noemde zijn album uit 1986 Leather Jackets
elton john versace boek party londen
12. 1995
Babyblauw zijden pak en overhemd bij de opening van de Versace-winkel in Bond Street, Londen. Elton John matcht hier de kleur van zijn bril met die van zijn pak.
Elton John's 50th Birthday Party
13. 1997
Verkleed als Lodewijk XIV op zijn vijftigste verjaardagsfeest in The Hammersmith Palais in Londen. Elton John wilde de grootste pruik aller tijden. Die kreeg hij ook. Bovenop de pruik toornt een Spaans oorlogsschip met kanon.
elton john grammy awards 2018 new york
14. 2018
Bij de uitreiking van de Grammy Awards in 2018 in een glimmend smokingjasje vol pailletten en een gigantische peak lapel (de revers met de punt omhoog). De uit het hiphop afkomstige four finger ring spelt zijn naam.