Nu al ’t horlogenieuws van het jaar: Swatch x Omega MoonSwatch

Je zou bijna denken dat het een vroege 1 april grap is: Omega en Swatch werken samen.

Hoewel ze allebei tot de Swatch Group behoren, liggen ze ver uit elkaar. Omega staat bekend om luxe horloges met complexe automatische uurwerken, terwijl Swatch zich richt op speelse en betaalbare horloges, veelal met quartz-uurwerken. Nu lanceren ze een gezamenlijke collectie: de Bioceramic MoonSwatch.

Collab

De inspiratie is overduidelijk, het horloge is geïnspireerd en nagenoeg een kopie (een humorvolle kopie) van de Omega Speedmaster. Het beroemde ‘maanhorloge’. Het enige door NASA goedgekeurde horloge én de eerste op de maan. Volgens Omega kwam de samenwerking tot stand, omdat uit talloze samenwerkingen al was gebleken dat samenwerkingen tussen luxe- en lifestyle-merken resulteert in innovatieve producten die het beste van twee werelden belichamen.

Eerbetoon

Omega CEO Raynald Aeschlimann: “De lange en unieke geschiedenis van Omega zou wel eens korter kunnen zijn geweest als de visie en de moed van Swatch er niet was geweest. De MoonSwatch-collectie brengt een eerbetoon aan de redders van onze industrie. De Swatches zijn perfect voor beginnende Moonwatch-fans en ik kan me geen passender statement bedenken voor ons gezamenlijke project. Wij gingen naar de maan, nu verkennen we de hele Melkweg. Het zijn geweldig leuke horloges, in fantastische kleuren.”

Aeschlimann doelt met ‘redding’ op het feit dat Swatch ooit de Zwitserse horloge-industrie, die leed onder de quartzrevolutie, weer op het goede spoor bracht. En met een horloge van €250 heb je een onweerstaanbaar eerbetoon.

BioCeramic

De elf verschillende modellen zijn allemaal vernoemd naar hemellichamen, van de aarde (groen) tot Venus (roze) en Mars (rood). Ze zijn gemaakt van Bioceramic, een mix van tweederde keramiek en een derde materiaal op basis van castorolie. Alle belangrijke designkenmerken van de Moonwatch zijn aanwezig: van de asymmetrische kast en de bekende tachymeterschaal met de punt boven de negentig tot de karakteristieke Speedmaster-subvensters. Allemaal volledig functioneel, dat spreekt voor zich.

Maar in plaats van een automatisch uurwerk tikt binnenin een quartz uurwerk. De planeet waarop het horloge is gebaseerd wordt weergegeven op het batterijvak van het horloge aan de achterzijde. De sportieve klittenbandsluiting maakt de astronautenlook compleet.

Hoe koop je ‘m?

De Swatch x Omega-collectie volgt de logica van collabs in de modewereld. H&M staat bekend om zijn samenwerkingen met onder meer Karl Lagerfeld en Lanvin. Maar ook Nike en Off-White. Een sympathieke collectie waar zure horloge-puristen niets van moeten hebben, maar een beetje liefhebber kan er de lol van zien. Zeker met een bewezen stamboom die erachter staat.

Maar goed, hoe kom je eraan? Dat is nog niet eens zo moeilijk, je moet hoogstens wat geduld hebben. De horloges zijn namelijk niet gelimiteerd. De Swatch x Omega BioCeramic MoonSwatch Collection ligt vanaf aanstaande zaterdag bij geselecteerde Swatch stores (Amsterdam, Rotterdam en Brussel) en kosten €250 per stuk. Je kunt ze niet reserveren (hebben we al geprobeerd), maximaal twee horloges per klant en niet in dezelfde kleur. Een trip naar één van de Swatch stores is een must, want voorlopig zijn ze niet online verkrijgbaar. Dat wordt ouderwets in de rij staan.