Zo maak je een Espresso Martini

‘Wake me up and mess me up.’

Het verhaal van hoe de Espresso Martini ontstond is niet zo romantisch als bij andere cocktails dat soms het geval is. Volgens de legende vroeg een aanstormend topmodel in 1983 aan de Engelse bartender Dick Bradsell om een cocktail ‘to wake me up and mess me up‘. Wat ze aangereikt kreeg, was de Espresso Martini. We kunnen er kort en bondig over zijn: dat is precies wat de cocktail doet. De cafeïnehit en wodkashot doen het lijken alsof je een ongeliefde wodka redbull achteroverslaat, echter drink je de sociaal geaccepteerde versie ervan.

De Espresso Martini cocktail is de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Het drankje was eerst een hit in de jaren negentig, maar net als met wel meer trends uit de jaren negentig duurde het even voordat ze weer werden gewaardeerd. In menig restaurant staat de cocktail op de drankkaart en er wordt volop geëxperimenteerd met verschillende varianten op de Espresso Martini.

De Espresso Martini met Bakkie Pleur koffielikeur van Dik & Schil

Zo krijg je bij cocktailbar Twenty Seven in Amsterdam een volledig transparante Clarified Espresso Martini. Lekker dat-ie is! En start-up Dik & Schil maken een koffielikeur van leftover koffiedik om toe te voegen aan de Espresso Martini. Krijg je er nog een goed circulair gevoel van ook. Ook zie je alcoholvrije versies voor in de ochtend. Mocht je zelf de Espresso Martini cocktail maken, laat je dan niet misleiden door de naam. Een Espresso Martini bevat geen Martini, maar wordt zo genoemd vanwege het glas waar de cocktail in geserveerd wordt: de martinicoupe. Die weer zijn naam dankt aan de gelijknamige favoriet van James Bond.

Bovenop de cocktail liggen traditiegetrouw drie koffiebonen, die er niet alleen voor de sier liggen, maar ook symbool staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Of je die drie geboden ook werkelijk opdoet met het drinken van de cocktail, mag je zelf bepalen.

Espresso Martini recept

Ingrediënten voor één cocktail:

  • 25 ml wodka
  • 25 ml koffielikeur (zoals Kahlua of Tia Maria)
  • Een theelepeltje suikersiroop
  • 40 ml vers gezette espresso
  • Een handvol crushed ijs
  • 3 koffiebonen

Bereidingswijze Espresso Martini:

Zet een martinicoupe in de koelkast. Shake de wodka, koffielikeur, suikersiroop en espresso met het ijs in een cocktailshaker, tot de shaker zo koud is dat je hem bijna niet meer kan vasthouden. Schenk de drank door een fijne zeef in de gekoelde martinicoupe. Garneer de cocktail met 3 koffiebonen.

One thought on “Zo maak je een Espresso Martini

Comments are closed.