Allereerst: tequila wordt gemaakt van agave. En in tegenstelling tot wat het uiterlijk doet vermoeden, is de agave geen cactus. De plant valt namelijk onder de leliefamilie. Een agaveplant kan bijna 2,5 meter lang worden, met een maximale diameter van ruim 3,5 meter.
Het productieproces van tequila begint met het planten van de agave, daarna duurt het zes tot twaalf jaar totdat deze klaar zijn voor de oogst. Volgens schattingen wordt er al 1800 jaar alcohol gedestilleerd uit de plant.
Wereldwijd de populairste cocktail met tequila is de Margarita, daarvan kun je hier het recept vinden.
Soorten tequila
We onderscheiden 5 soorten tequila: joven abocado, blanco, reposado, añejo en extra-añejo.
We onderscheiden 5 soorten tequila: joven abocado, blanco, reposado, añejo en extra-añejo.
1// Blanco
Ook wel zilver genoemd. Wordt direct na de distillatie gebotteld en behoudt daarmee de pure kleur en smaak van het agavesap.
2// Joven abocado
Oftewel goud. Een niet gerijpte tequila met toevoegingen die de effecten van rijpen nabootsen. In de meeste gevallen gaat het om caramel, maar soms worden er ook andere suikers gebruikt.
3// Reposado
Het rijpingsproces van de reposado ligt tussen de twee en twaalf maanden.
4// Añejo
Deze tequila wordt minimaal een jaar gerijpt in vaten kleiner dan 600 liter.
5// Extra-añejo
Dit is de langst gerijpte tequila: minimaal drie jaar.