Enig idee hoe vervuild de lucht in je huis is?

Fijnstof is allesbehalve fijn: je sloopt je gezondheid en je krijgt er een ouwe kop van.

Niet euh…fijn: De fijnstofconcentratie in Nederlandse huizen is het hele jaar door ruim twee keer hoger dan de WHO-richtlijn. In maart stijgt dit niveau zelfs naar vier keer boven de WHO-richtlijn. Dat blijkt uit onderzoek van Dyson.

De lucht in Nederlandse huizen is zelfs vaak vervuilder dan de buitenlucht, met 7 procent meer fijnstof. Vooral in de wintermaanden is de Nederlandse luchtkwaliteit binnenshuis het slechtst. Tussen 18:00 en 00:00 uur is de luchtvervuiling in Nederlandse huizen het hoogst. Niet verwonderlijk: dan zijn de meeste gezinsleden in huis. En wordt er gekookt.

Desondanks is Nederland een middenmoter op het gebied van de luchtkwaliteit binnenshuis, vergeleken met andere landen. Ons land staat op plek 13 van de 31 van landen met de schoonste lucht binnenshuis.  Zweden, Finland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Australië scoren het beste. Turkije, India en China juist het slechtste: daar ligt het fijnstofniveau in huis ongeveer twee, drie en vijf keer zo hoog als in Nederland.

Hoe komt Dyson tot deze conclusies?

Het bedrijf onderzocht de data van zo’n 2,5 miljoen luchtreinigers wereldwijd, en heeft daarmee in veel landen de luchtkwaliteit binnenshuis gedetailleerd in kaart gebracht. In het onderzoek zijn ook ongeveer 17.000 Nederlandse luchtreinigers meegenomen. Uit de data blijkt dat de lucht in Nederlandse huizen er behoorlijk slecht aan toe is, met zorgwekkende consequenties voor de gezondheid.

Wat mag eigenlijk?

Volgens de richtlijn mag de concentratie fijnstof (PM 2.5) binnenshuis in een gemiddeld jaar niet hoger zijn dan 5 microgram per kubieke meter voor een gezond klimaat in huis.

Uit de data van Dyson kun je een alarmerende conclusie trekken: in heel Nederland ligt dit niveau binnenshuis ruim twee keer zo hoog als de WHO-richtlijn, namelijk op 11,57 microgram per kubieke meter. In maart, de meest vervuilde maand van het jaar, stijgt het fijnstofniveau zelfs vier keer boven de norm. Daarbij is de lucht in onze huizen opvallend genoeg vervuilder dan buiten, binnen is sprake van 7 procent meer fijnstof.

Ontstekingen & beschadigingen

In het onderzoek is vooral gekeken naar de fijnstofconcentratie binnenshuis. Fijnstof bestaat uit kleine deeltjes (kleiner dan 2,5 micrometer), die in de lucht zweven en gemakkelijk worden ingeademd. Wanneer deze deeltjes diep in de longen doordringen, kunnen ze ontstekingen veroorzaken en de luchtwegen beschadigen. Langdurige blootstelling aan fijnstof wordt geassocieerd met gezondheidsproblemen, waaronder ademhalings- en hartziekten, het verergeren van bestaand astma en zelfs een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Volgens de World Health Organization is luchtvervuiling de grootste bedreiging voor de gezondheid van mensen. Negen op de tien mensen ademen vervuilde lucht in, dit veroorzaakt jaarlijks meer dan 7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen, waaronder 4 miljoen door vervuilde binnenlucht.

Ook heeft fijnstof een negatief effect op de huid: het kan de huid binnendringen en collageenproductie negatief beïnvloeden. Met een vroeg ouwe kop als mogelijk gevolg. Meer tips tegen huidveroudering vind je hier.

Gelukkig komt de zomer eraan

Zowel in Nederland als wereldwijd is de winter het seizoen waarin de binnenlucht het meest vervuild is. De reden mag duidelijk zijn: de verwarming staat dan hoog en de ramen en ventilatieroosters blijven dicht vanwege de kou buiten. Betreft het tijdstip is er ook een patroon te zien: in Nederland is de lucht in huis tussen 18:00 en 00:00 uur het meest vervuild. Ook dit is te verklaren: ’s Avonds komen de meeste mensen namelijk thuis van hun werk en wordt er volop gekookt, gedoucht en geleefd in het huis. Dit veroorzaakt dampen, gassen, stofdeeltjes en vocht.

Onzichtbaar probleem

Professor Hugh Montgomery, voorzitter van Intensive Care Medicine aan het University College London, en de wetenschappelijke adviesraad van Dyson, licht toe: “We denken vaak dat luchtvervuiling een probleem is dat vooral buiten en langs wegen optreedt, maar de waarheid blijkt toch anders. Onderzoek naar luchtvervuiling loopt nog altijd achter. De bevindingen van Dyson geven ons daarom waardevol inzicht in de echte vervuilingsniveaus in huizen wereldwijd. Het begrijpen van de vervuiling om ons heen is de eerste stap in het zorgen dat we er minder aan worden blootgesteld.”