21 fenomenale filmsneakers (deel II)

De Nike’s van Marty McFly in Back to the Future komen met de feestdagen ongetwijfeld weer voorbij. Maar wat zijn de andere historische filmsneakers?

8. Do The Right Thing (1989) – Nike Air Jordan IV

Blanke man in Celtics-shirt van Larry Bird (basketballiefhebbers kennen de symbolische, rasgerelateerde betekenis hiervan) stapt op de witte Jordans IV van een zwarte activistische praatjesmaker. Zonde van de schoenen, wel goed voor de film.

Huidige prijs: circa € 950

9. The Sandlot (1993) – PF Flyer

In deze coming-of-age-film heeft Benny ‘the jet’ Rodriguez een missie: het redden van zijn door Babe Ruth gesigneerde honkbal uit de handen van The Beast. Vlak voor zijn ontmoeting met The Beast haalt hij een splinternieuw paar PF Flyers uit de doos. ‘Shoes guaranteed to make a kid run faster and jump higher.’ 

Huidige prijs: € 55

10. Robin Hood: Men In Tights (1993) – Reebok Pump Omni Zone

Dave Chapelle in futuristische Reebok Pumps in wat uiteraard een parodie is op de middeleeuwse Robin Hood.

Huidige prijs: € 110

11. Forrest Gump (1994) – Nike Cortez

De beroemde schoenen die Forrest cadeau krijgt van zijn grote liefde Jenny, en waarmee hij zijn eindeloze hardloopsessie begint, zijn tegenwoordig te bewonderen bij visrestaurant Bubba Gump Shrimp Co. in New York.

Huidige prijs: € 84,95

12. Trainspotting (1996) – Adidas Samba

Terwijl Lust for Life van Iggy Pop erin knalt, zijn de bordeauxrode Samba’s van Renton (Ewan McGregor) het eerste wat je ziet in deze film als een trip.

Huidige prijs: € 89,95

13. Space Jam (1997) – Air Jordan 11 Space Jam

De beste basketballer aller tijden, met een eigen sneakerimperium, neemt het in Air Jordan 11-sneakers op tegen buitenaardse wezens. 

Huidige prijs: € 250

14. Aliens (1997) – Reebok Alien Stomper

Wat is het eerste dat je in dit tweede deel van misschien wel de beste science fictionfilm aller tijden opvalt tijdens een scene waarin een alien bungelt aan het been van Ripley (Sigourney Weaver)? Inderdaad, de Alien Stomper, een hi-top die doet denken aan Back tot he Future’s zelfstrikkende Nike Air Mag.

Huidige prijs: € 179,95