Foto’s van perfecte lichamen, vaak gepost door fitfluencers. Een samentrekking tussen ‘fit’ en ‘influencer’. Kun je er iets mee? Het woord ‘fitfluencer’ alleen al laat me huiveren. Het zint op een ongevraagde hiërarchie en dwang: wij hebben iets dat jij niet hebt en we gaan jou overtuigen om hetzelfde te krijgen. Wij zijn de wolven en jullie de schapen.
Hartstikke subjectief natuurlijk, een ander haalt misschien veel inspiratie of motivatie uit een foto van een strak lijf en heeft geen enkele moeite met de vorm waarop dat gebeurt. Sterker nog: waar je mee omgaat, raak je mee besmet (of de positieve versie: je wordt gevormd door de mensen met wie je het meeste omgaat). Als je in jouw omgeving geen fitte mensen hebt verzameld, kun je dat digitaal alsnog doen.
Wat mij alleen stoort is een ontbrekende realiteitscheck bij de posts. Een droomlichaam krijg je niet zomaar en is ook niet voor iedereen haalbaar.
Wat is je sporthistorie? Was je een luie kleuter, puber, twintiger en wil je nu van je dertigersbuikje af? Er is een hoop mogelijk, maar werken zul je om nu nog een sixpack te kweken. Ben je gebouwd als een tank of juist als een lantaarnpaal? Respectievelijk een vetpercentage van minder dan 13 procent of 150 kilo squatten wordt voor jou een uitdaging. Ben je ondernemer en vader van drie kinderen? Succes met je droomlichaam.
Echt of nep?
Een ander gevaar schuilt hem in de authenticiteit van de lichamen die voorbij komen. Ook ik trapte er onlangs in. Op YouTube ontdekte ik Larry Wheels: één van de sterkste mannen op aarde én uitzonderlijk lean voor iemand die hoeveelheden ijzer vreet zoals hij doet. Een super human die bewijst dat powerliften en bodybuilden (twee tegenpolen volgens de oude fitnessleer) toch samen kunnen komen.
In al mijn naïviteit ging ik ervan uit dat Larry dit allemaal op eigen kracht deed. Juist omdat ‘ie er niet uitziet als een opgeblazen bodybuilder die steroïdes begint te zweten zodra ‘ie een dumbell optilt. Niks bleek minder waar: ook Larry injecteert zich vol met hulpmiddelen en doet dat al sinds hij achttien is. Hij beschouwt het als onderdeel van zijn sport.
Nou komt Larry schaamteloos uit voor zijn steroïde gebruik, maar hoeveel fitfluencers doen hetzelfde? Wie vertelt zijn volgers over die paar kleine aanpassingen in Photoshop? Of de perfecte hoek waarin de foto is genomen? En als het allemaal al eerlijk gebeurt: welke fitfluencer post over de enorme heuvels en kuilen die je tegenkomt op het pad richting je droomlichaam?
Afvallen is niet sexy. Je eet structureel en voor een langere periode minder calorieën dan je verbrandt. Meer is het niet. Spiermassa kweken is kei- en keihard werken. Een zichtbare sixpack én biceps als kanonnen? Los van een stel gunstige genen zul je dag, na dag, na dag eten uit plasticbakjes moeten prikken. Daarbij alle verleidingen laten staan en jezelf afmatten in de gym totdat het zo ongemakkelijk wordt dat je jezelf constant afvraagt waarom je dit doet. En dan moet je door. Ook als je moe bent, ook als je het druk hebt op werk, ook als je kinderen aan je hoofd zeuren.
Een droomlichaam creëren is lang niet altijd leuk. Of makkelijk. Welke fitfluencer zie je dit verhaal vertellen? Ik ken er maar weinig.