Grand Seiko is in topvorm met deze vijf horloges

Het Japanse merk gaat zeer complex en onweerstaanbaar vintage.

Watches & Wonders dit jaar was met 54 merken groter dan ooit. We hebben honderden nieuwe horloges gezien van bekende namen als Rolex, Cartier en Patek Philippe, maar er was nog zoveel meer buiten de usual suspects.

Natuurlijk hebben de grote en bekende merken hun aanzien niet voor niets, maar als je het hebt over kwaliteit in deze prijsklasse, dan moeten we het absoluut ook over Grand Seiko hebben. Eerder schreven we al over dit merk dat langzaam, maar zeer zeker, steeds bekender wordt.

Het Japanse merk is sinds 2017 een op zichzelf staand merk buiten Seiko en staat bekend om zijn hoogwaardige afwerking en werkelijk uitzonderlijke uurwerken. In Nederland vind je een uitgebreide Grand Seiko-collectie bij juweliershuis Schaap en Citroen. Deze vijf nieuwe horloges vielen ons op:

Grand Seiko Kodo Constant-Force Tourbillon

Twee jaar geleden maakte Grand Seiko een grootse entree bij Watches & Wonders met de Kodo Constant-Force Tourbillon. Dit horloge veroverde de beurs en dit jaar presenteerden ze een nieuwe editie. De Kodo bracht een constant force-mechanisme in de collectie. Een tourbillon en een constant-force mechanisme weet de kracht gelijk te houden totdat de gangreserve op is en waardoor je dus niet aan precisie inlevert. Hoeveel gangreserve je ook over hebt. Dit zorgt voor één van de meest spectaculaire uurwerken die we de afgelopen week zagen.

Het resultaat is een stabiele nauwkeurigheid (+5 tot -3 seconden per dag) en meer dan 50 uur gangreserve, samen met een aangename ’tik’. Net even anders dan de meeste mechanische horloges die we tegen ons oor hielden. Het is die consistente deun dat Grand Seiko inspireerde om het horloge Kodo te noemen, wat Japans is voor hartslag. De nieuwe SLGT005 is gemaakt van platina 950 (binnenkast) en hard titanium (buitenkast) en het uurwerk is zilverkleurig, in tegenstelling tot het donkere originele model. Elk onderdeel is, zoals verwacht, met de hand gepolijst.

Grand Seiko ‘Genbi Valley’

Iets waar Grand Seiko om bekendstaat zijn de wijzerplaten. Deze zijn vaak prachtig afgewerkt, met mooie texturen die geïnspireerd zijn op de natuur. Zoals deze Grand Seiko ‘Genbi Valley’. De groene gevlekte wijzerplaat in de 40mm stalen kast is een weergave van de Genbi vallei, een natuurgebied waar Grand Seiko’s mechanische horloges worden geproduceerd. Een clean minimalistisch horloge, beperkt tot slechts 1.000 stuks. Het staal is overigens ‘briljant staal’, een duurzamere staallegering die door het merk wordt gebruikt. Vanbinnen tikt het automatische 9SA5 uurwerk met een hoge precisie en een afwijking tussen de +5 en -3 seconden per dag.

Grand Seiko First

Soms is het gewoon beter om direct tot de kern te komen. Daarom heet een herinterpretatie van de allereerste Grand Seiko ooit: de Grand Seiko First. Het origineel kwam uit in 1960 en heeft sindsdien gediend als de basis waarop het hele merk is gebouwd. De recreatie heeft een roségouden kast van 38mm en een diepe marineblauwe wijzerplaat met een glinsterend effect dat het idee van een sterrenhemel moet oproepen. Een lederen band met hetzelfde blauw past er goed bij, ook al krijg je er ook een meer naar vintage-neigende bruine lederen band bij. Het horloge wordt aangedreven door het handgewonden kaliber 9S64 met een gangreserve van 72 uur. Gelimiteerd tot 50 stuks.

Grand Seiko SBGE307

De SBGE307 heeft een hoekige kijk op de formule van het reishorloge. Hier is de kast van 44.5mm gemaakt van titanium en is de champagnekleurige wijzerplaat geïnspireerd op de manen van een leeuw. De leeuw is een symbool van het Japanse merk. De modernere look, zeker als je het vergelijkt met de meer klassieke en vintage aandoende ontwerpen op deze pagina, werkt in combinatie met de zwarte lunette en de felrode GMT-wijzer voor een tweede tijdzone. Het wordt aangedreven door het Spring Drive-uurwerk van Grand Seiko: kaliber 9R66.

Grand Seiko Evolution 9 Collection

Grand Seiko liet op Watches & Wonders ook een nieuw uurwerk zien in de vorm van het kaliber 9SA4. Precies zoals we het graag zien is het een complexe mix van techniek en kunst, en de eerste keer in 50 jaar dat Grand Seiko een nieuw handgewonden high-beat uurwerk heeft onthuld. Die tegelijkertijd ook het derde uurwerk is dat deel uitmaakt van de nieuwste generatie van het Caliber 9S-platform.

De complexiteit van het uurwerk is zeker de moeite waard om je over te verbazen – 10 keer per seconde tikken en dan nog een gangreserve van 80 uur; netjes. Een hoog tikgetal (10x per seconde tikken) betekent trouwens een nauwkeuriger mechanisch uurwerk. Het hogere getal zorgt ervoor dat het uurwerk minder gevoelig is voor de effecten van de krachten van buitenaf. Dit alles zit in een onweerstaanbare dresswatch. Want, kijk naar de wijzerplaat, gesinpireerd op de witte berkenbomen in Noord-Japan. En de kast van titanium of 18-karaats roségoud.

Voor meer informatie: Schaap en Citroen