Interessante ingrediënten: Michelinsterren en streetart

Informele fine dining gemixt met kunst. Dat zijn interessante ingrediënten…

Smaak
tequila
Wat je moet weten over tequila 
Door Arno Kantelberg
Smaak
Barbounia Restaurant
Dan halen we de zon wel hier naartoe
Door Arno Kantelberg

Is er een link tussen fine dining en streetart? Nee, niet dat wij weten. En dus zagen het Amsterdamse sterrenrestaurant Coulisse en de bekende streetart-kunstenaar streetart Frankey een gat in de markt. Dit leidde tot een nieuw concept: ‘Street Art Sundays’.

Op drie zondagmiddagen zullen de chefs van Coulisse (één Michelinster) de handen ineenslaan met meerdere Amsterdamse kunstenaars. Het team van Coulisse zal de gasten gastronomisch in de watten leggen met unieke gerechtjes en onverwachte smaken. Frankey is op die middagen de curator en bijt zelf het spits af op 25 februari. In deze eerste editie, met de toepasselijke titel ‘Gum under the table’, deelt hij zijn fascinatie voor kauwgom als meest nutteloze en vrolijke voedselproduct aller tijden.

Drie kunstenaars zullen tijdens Street Art Sundays hun niet alledaagse blik op onze eetcultuur geven. Elke editie, gecureerd door streetart Frankey, staat in het teken van een zelfgekozen thema en één centraal werk. Dit gaat natuurlijk allemaal hand in hand met de tongue in cheek-humor van Frankey en de culinaire hoogtepuntjes van Coulisse.

Foto: Marjorie Romeijn

Het doel van de middagen is vooral ook vrolijkheid, inspiratie opdoen, een portie ontregeling en een flinke dosis eetplezier van het hoogste niveau. Informele fine dining, zeg maar. Deze eerste editie, op zondag 25 februari, zal er tevens live muziek worden gemaakt door de nieuwe funkband ‘Cindy’.

‘Gum under the table’ is Frankey’s ode aan kauwgom en zijn fascinatie voor dit product. “Restaurants en eten zijn voor mij daarin een onuitputtelijke inspiratiebron. Van de wijnvlek in het tafellaken en het obligate kaarsje, tot het stukje kauwgom onder de tafel. Vooral om dat laatste moet ik zelf al lachen. Want wie heeft dat ooit verzonnen om het daar te plakken? En is kauwgom eigenlijk wel eten? Je steekt het in je mond, je proeft het, kauwt erop, maar slikt het NIET door. Als dat niet fascinerend is!”

Foto: Jurre Rompa

Aan het eten zal het op de zondagen niet liggen. Coulisse kreeg vorig jaar een eerste Michelinster toebedeeld. Het restaurant wordt gerund door jeugdvrienden Simon Witmaar (maître) en Tim van der Molen (chef). Witmaar leerde het vak in de restaurants van Sergio Herman en Van der Molen werkte eerder bij het toonaangevende Deense restaurant Noma.

Tim van der Molen en Simon Witmaar. Foto: Chantal Arnts

De Street Art Sundays worden georganiseerd op 25 februari, 24 maart en 21 april 2024, van 15.00 uur tot 18.00 uur. Per editie zijn er 100 plekken beschikbaar. Alle gasten krijgen na afloop een uniek gesigneerd kunstwerk van de kunstenaar (oplage 100 stuks). Er is dan ook dan ruimte voor een drankje met de artiesten en chefs. Kosten voor de middag (entree, artist talk, een staande streetfood maaltijd en welkomstdrankje) bedragen €65. De kunstenaars van de edities in maart en april worden later bekend gemaakt.

Klik hier voor tickets. Meer informatie vind je hier
Foto: Arie de Leeuw
Smaak
tequila
Wat je moet weten over tequila 
Door Arno Kantelberg
Smaak
Barbounia Restaurant
Dan halen we de zon wel hier naartoe
Door Arno Kantelberg