Gedistingeerd doch gedurfd

fred emmer
Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg

Er is een logische ontstaansgeschiedenis van de revers op jouw jasje. Die revers ontstonden toen heertjes hun bovenste knoopjes van hun jas los maakten. De voorpanden vielen toen als het ware open; voilá, zo had een jasje ineens dubbelgebouwen voorpanden.

Ergens in de negentiende eeuw zijn we die gevouwen voorpanden revers gaan noemen, waarschijnlijk omdat we indertijd alles betreffende de mode uit Frankrijk importeerden.

In principe zou je dus je revers moeten kunnen terugvouwen tot een dicht jasje. Dan krijg je in feite een Mao-jasje, zo’n tot de huig dichtgeknoopte tuniekjas die ze in China een Zhonshang-jas noemen, naar Sun Yat-Sen, de stichter van het moderne China. 

Het type revers dat we op de foto bij Fred Emmer zien noemen we peak lapel (in Engeland soms pointed genoemd). De peak van oud-Journaalpresentator Fred Emmer tikt bijna de schouder aan. Dat is vrij extreem, maar de foto dateert uit 1977, een periode waarin er wel meer onbegrensd was. De uitgestrekte stropdas van Emmer getuigt ook van grenzeloze durf.

De onderkant van je revers hoort te eindigen bij het dunste gedeelte van de taille. Dat geeft je silhouet optisch extra lengte én de suggestie van een olympische torso door de diagonale lijnen.

Tussen 1974 en 1987 presenteerde Fred Emmer het NOS Journaal op een wijze die je ongeëvenaard zou kunnen noemen. Net als de kleurencombinatie waarin hij zich in 1977 liet fotograferen. 

Fred Emmer overleed op kerstavond van het jaar 2019. Een suave man met een suave stem. In zijn kledingkeuze was hij gedistingeerd doch gedurfd, een ambitie die je iedere Nederlandse man zou gunnen.

Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg