Champagne wordt traditioneel gezien als de aangewezen drank om een viering luister bij te zetten. Maar de betekenis van champagne als bouwsteen van een knappe cocktail wordt nogal eens over het hoofd gezien. Er zijn champagnecocktails met een zoete uitstraling, zoals de beroemde Bellini (met perziken) of de Mimosa (met jus d’orange en Cointreau of Grand Marnier). Maar dat geldt niet voor de French 75, de champagnecocktail die gin als partner kiest.
De herkomst van de naam van deze cocktail, French 75, is een indicatie van de bite die deze cocktail heeft. Het getal 75 refereert aan het 75 mm Houwitser veldkanon dat de Amerikanen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk gebruikten. De 75 mm Houwitser stond bekend om zijn snelheid en accuratesse; een slok van de French 75 is alsof je geraakt wordt door zo’n veldkanon.
Dit heb je nodig voor een French 75
- 30 ml gin
- 15 ml citroensap
- 10 ml suikersiroop
- 90 ml champagne
- Schijfje citroen
Zo bereid je jouw French 75
Giet de gin, citroensap en suikersiroop in een cocktailshaker. Vul die helemaal op met ijsblokjes en schud tot de ijsblokjes bijna verkruimeld zijn. Je straint de drank vanuit je shaker in een flute. Vervolgens giet je de champagne erbij. Beetje roeren en aftoppen met een schijfje citroen. Een classy kick in the butt!