Ken je klassieken: de onverbiddelijke bestseller van Issey Miyake

Onlangs overleed de Japanse ontwerper Issey Iyake. Je kent hem van de bestsellende mannengeur l’Eau d’Issey pour homme. O-dyssee – capiche?

De bekende couturier werd in 1938 in Hiroshima geboren. Hij overleefde de atoombom die er in 1945 gedropt werd, maar zijn moeder overleed later aan de gevolgen. Na een studie modevormgeving in Japan kwam Miyake in de jaren zestig naar Parijs om daar verder te studeren.

Miyake was behoorlijk experimenteel en verzette de bakens van de mode, zowel in die van zijn vrouwen- als mannencollecties. Kenmerkend voor zijn werk waren onder meer permanente plooien in kledingstukken: de zogenaamde ‘pleats’. Eén van zijn trouwste bewonderaars was actrice en zangeres Grace Jones die geregeld optrad in een metalen buste en andere extravagante designs van zijn hand.

Verkoopsucces

Ook op geurengebied liet hij van zich horen en op dit vlak was hij eveneens behoorlijk eigenzinnig. Zijn eerste geur was in 1992 het vrouwenparfum L’Eau d’Issey, een bloemige geur die de lichtheid van water had: heel nieuw na alle zware jaren tachtig geurbommen. Het werd dan ook een megasucces.

Twee jaar later kwam er een geur voor mannen, weinig verrassend L’Eau d’Issey Pour Homme genoemd. Het is een frisse houtachtige geur waar de Japanse citrusvrucht yuzu een karakteristiek randje aan geeft. Chic genoeg voor kantoor én sprankelend genoeg voor ook de meest zomerse dag. Kortom, een geur die multi-inzetbaar is.

De strak vormgegeven fles was niets minder dan een sensatie en doet het nog altijd goed in welke badkamer dan ook.

Nog steeds een bestseller, dus met recht mag deze geur een klassieker genoemd worden. De parfums van Miyake worden door de Japanse cosmeticagigant Shiseido geproduceerd.