Geurhuis Creed krijgt een nieuwe eigenaar

De makers van de bestseller Aventus zijn ingelijfd door Kering, één van de grootste luxehuizen ter wereld.

Bijzonder, want Creed, opgericht in Londen in 1760 door James Henry Creed, was één van de grootste onafhankelijke huizen die actief en succesvol zijn in de high-end geurenmarkt. Creed-geuren staan hoog aangeschreven bij geurkenners wereldwijd.

Ook voor Kering is het een bijzondere stap: ze willen door deze aankoop de Kering Beauté divisie uitbreiden en een grote rol spelen in de parfum- en beautywereld. Kering Beauté gaat inzetten op de Chinese markt, verkopen via luchthavens en vooral vrouwengeuren, home collecties en bodycare zullen bij Creed uitgebouwd worden.

Mannengeuren

Het huis heeft vooral met mannengeuren de naam gevestigd. Met onder meer een iconische geur als Green Irish Tweed uit 1985.  Maar ook Original Santal, Millesime Imperial en Creed Vetiver zijn klassiekers. Een recenter megasucces is Aventus uit 2010. Meer legendarische geuren vind je hier.

Over Kering

Het bedrijf werd, onder de naam Pinault group, in 1963 opgericht door François Pinault. Destijds was het bedrijf vooral actief in de houthandel, maar in 1992 werd het Franse warenhuis Au Printemps SA overgenomen. Twee jaar later werd de naam gewijzigd in Pinault-Printemps-Redoute (PPR). Aan het eind van de 20e eeuw werd de focus verlegd naar luxegoederen. In 1999 kocht het een belang van 42 procent in Gucci. Het belang werd stapsgewijs verder uitgebreid en in 2004 had het Gucci volledig in handen.

Meerdere overnames van luxemerken volgden en in 2013 werd de naam weer gewijzigd in Kering. Tussen 2004 en 2013 verkocht het bedrijf de belangen in de warenhuizen en andere winkelketens. Andere beroemde merken in de portefeuille van Kering zijn Alexander McQueen, Balenciaga, Brioni, Pomellato en Yves Saint Laurent.

De huidige CEO van Kering is François-Henri Pinault. Pinault is getrouwd met actrice Salma Hayek die dan ook geregeld in reclame-uitingen van de diverse Kering-merken opduikt. Je ziet het powerkoppel op het openingsbeeld.

Over Creed

James Henry Creed begon The House of Creed in London in 1760 als een winkel waar mannen terecht konden voor maatwerk. Al snel kwam daar een cologne bij, het begin van wereldwijd succes. Creed is lang een onafhankelijk familiebedrijf gebleven, op dit moment zwaait Erwin Creed er de creatieve scepter als boegbeeld. Maar in 2020 bleek dat private equity group BlackRock een meerderheid van de aandelen in handen had gekregen.