De basis van kauwgum was vroeger natuurlijk hars. Tegenwoordig is dat bijna altijd synthetisch rubber – op olie gebaseerde polymeren. Hoeveel en welke polymeren is bij elke fabrikant anders.
Kauwgom is dus eigenlijk kauwplastic en zodoende niet bedoeld om in te slikken. Daarnaast bestaat kauwgom uit zoetstoffen, smaakstoffen, vetten, emulgatoren en geurstoffen. Ook al niet het summum van gezond.
Kan het kwaad?
Geen paniek: het is (bijna) alleen schadelijk als je buitensporig veel kauwgum doorslikt. Drie of meer stukjes kauwgom per dag worden als excessief beschouwd. Overdaad schaadt – dus ook hier.
Als je kauwgom doorslikt, gaat het door de maag, door de darm en komt het er aan de andere kant onveranderd weer uit.
Wanneer link?
Voor mensen met ernstige problemen met hun maag of darmen kan doorgeslikte kauwgom wél problemen veroorzaken. Kauwgom, of iets anders dat niet wordt afgebroken, kan blijven hangen als er een vernauwing is of als er sprake is van een ernstige ontsteking óf er sprake is van een conditie waarbij de maag of de dikke darm niet geleegd wordt op de manier waarop dat zou moeten.
Plastic soep
Omdat kauwgom ingrediënten bevat die nooit afbreken draagt op straat uitgespuugde kauwgom bij aan de plasticvervuiling door de emissie van microplastics. En aan de plasticsoep. Kauwgom kan niet gerecycled worden, zoals ander plastic. De enige juiste manier om van kauwgom af te komen, is door het mee te geven met het restafval! Meer over Plastic Soup lees je hier.
Plasticvrij
Inmiddels kun je ook kauwgom zonder plastic kopen. Enkele kauwgommerken hebben de synthetische gom vervangen door natuurlijke gom. Op de verpakking wordt ‘plastic free’ vermeld. Op de openingsfoto zie je overigens New York Mets’ Robinson Cano in kauwgumactie.