Gevoel voor Timing

Het is één van de meest herkenbare, gerespecteerde én nagemaakte horloges aller tijden: de Rolex Submariner. Een geschiedenis.

De ‘Sub’, een ongeëvenaarde balans tussen elegantie en sportiviteit. Het is een duikhorloge, maar ook veelal gezien onder een pak en om de pols van een paar van de coolste mannen op deze planeet. We noemen een Steve McQueen, Brad Pitt, Robert Redford en James Bond. Oké, die laatste bestaat niet echt, maar toch.

James Bond gebruikte het om de rits van Miss Caruso’s jurk naar beneden te krijgen met de oneliner: ‘Sheer magnetism darling. Het redde hem ook van een dodelijke haaienbeet toen hij zich met de bijgeleverde zaagtand wist los te snijden.

Rolex kan je die garanties niet geven met hun huidige modellen. Die kunsten waren voorbehouden aan 007’s Rolex Submariner die veilinghuis Christie’s ooit verkocht voor € 175.000. Een dure grap, zelfs voor Rolex begrippen, maar dit is dan ook een horloge ontworpen door Q. Met een ultra sterke magneet voor kleding, om kogels te ontwijken – en met een heuse cirkelzaag.

Budgetkwestie

Je denkt misschien: Maar Daniel Craig droeg toch een Omega Seamaster? Klopt, maar het originele James Bond-horloge is een Rolex. In de boeken van schrijver Ian Fleming wordt nooit duidelijk welk model het precies is, gedacht wordt aan een Oyster Perpetual. 

Tijdens de opnames van de eerste Bond – Dr. No – had het productiebedrijf niet genoeg geld voor een Rolex en Rolex wilde ook niets gratis beschikbaar stellen. De producent van de reeks en genie achter de franchise, Cubby Broccoli, kon die lege pols van Sean Connery niet aanzien en gaf zijn Rolex Submariner, secondes voordat ze gingen draaien. Toen nog een ‘simpele’ Sub, zonder high-tech gadgets. 

De Sub werd uiteindelijk in negen Bondfilms gebruikt, de laatste Bond was Timothy Dalton in License to Kill uit 1989.

In de ruim vijftig jaar dat het model bestaat is er voor de leek weinig nieuws. Toch is ‘ie zeker gefinetuned. In 1965 is er een optionele datumfunctie bijgekomen. En waarom ook rotzooien met iets dat goed is?

Jacques Cousteau

De man die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van de Submariner zal je verbazen. Niemand minder dan Franse ontdekkingsreiziger, onderzoeker en zeeman Jacques-Yves Cousteau. Eén van Cousteau’s beste vrienden was Rene-Paul Jeanerret. Een naam die je niets zal zeggen, maar in de jaren vijftig was hij de directeur van Rolex. Onder Jeanneret’s leiding begon Rolex met zogenaamde tool watches, horloges ontworpen met een specifiek doel. Voor piloten was dat bijvoorbeeld de GMT voor een extra tijdzone. De Submariner was bestemd voor de diepzeeduiker.

In de 40’s had Cousteau de aqua-long ontworpen. Een duikapparaat om langer en dieper te duiken en als goede vriend van Jeanneret was hij de perfecte testpiloot in 1953. Cousteau gaf suggesties en het resultaat is te zien in de Oscarwinnende documentaire The Silent World. Uiteraard met een Rolex Submariner in nagenoeg elk shot.

Een vriendendienst? Vast, maar de kwaliteiten van het horloge zijn ontegenzeggelijk. Eén van de eerste horloges die serieus diep kon gaan en foutloos bleef lopen en een ring had om de duiktijd bij te houden. In 1970 kwam daar de triple lock kroon bij om nagenoeg te garanderen dat er nooit water bij het uurwerk kan komen.

Cousteau droeg het voornamelijk om z’n functionaliteit, maar pas nadat Bond en legendarische Hollywood sterren als Robert Redford en Steve McQueen ermee gingen lopen werd het model populair bij het grote publiek.

Horlogeverzamelaars leggen nog steeds grof geld neer voor zeldzame modellen en de wijzerplaat is de meest gekopieerde ooit. Kijk maar om je heen of bij je lokale juwelier. De door de Submariner-geïnspireerde modellen zijn dan ook eindeloos. 

Geef die copycats eens ongelijk. Wie wil niet het horloge benaderen dat je bij elke outfit kunt dragen, waarvan de triple lock de kast afsluit van water, een kou van  minus 45 graden Celsius kan doorstaan en het onmogelijke heeft bereikt op horlogegebied: het staat ie-de-reen goed. Geheim agent, ontdekkingsreiziger of kantoorklerk.

Rolex Trivia

Een onbekend, maar sympathiek weetje over Rolex is dat het bedrijf horloges gaf aan Britse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oprichter Hans Wilsdorf was een Duitser, maar toentertijd inwoner van het neutrale Zwitserland en uitte openlijk kritiek op het Nazi-regime. Om het moraal van de gevangen Britse soldaten een boost te geven kreeg iedereen die een brief schreef een Rolex opgestuurd. Ze mochten betalen wanneer ze dat wilden omdat Wilsdorf genoeg had ‘aan het woord van een soldaat’. De relatief goedkope Speedking werd opgestuurd, in een gevangenkamp werden zelfs meer dan 3.000 horloges bezorgd. Een daarvan, een iets duurdere chronograaf werd gebruikt door Korporaal Clive James Nutting tijdens een ontsnapping via drie tunnels. Misschien beter bekend als The Great Escape, in 1963 verfilmd met Steve McQueen in de hoofdrol.