Het is fijn dat de optie om gluten vrij te eten bestaat, maar waarom zou je de keuze maken om geen gluten te eten?
Gluten is een verzamelnaam voor een groep eiwitten dat in verschillende granen voorkomt. Zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Gluten hebben een essentiële rol in het vormen van de structuur van brood en pasta. Niet iedereen reageert goed op gluten.
Zo heeft 1 op de 200 mensen de genetische auto-immuunziekte coeliakie. Bij hen raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd door gluten, waardoor voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Dit kan een opgeblazen gevoel, diaree of verstoppingen veroorzaken. Ook kan de huid geïrriteerd raken, botverzwakking ontstaan, evenals een tekort aan ijzers, lage energie en depressie.
Gevoelig voor gluten
Niet alleen mensen met coeliakie kunnen heftig reageren op gluten. Zo lijkt er ook een groep mensen te zijn die wel klachten ervaren na het eten van gluten (darmklachten, brain fog, pijn aan de spieraanhechtingen, huidirritatie), maar niet positief testen op coeliakie. Wetenschappers hebben nog niet duidelijk wat er exact bij deze groep gebeurt wanneer ze gluten eten. Wanneer iemand gevoelig is voor gluten wordt dat daarom vooralsnog gekenmerkt als Niet Coeliakie Gluten Sensitiviteit (NCGS).
Hoeveel mensen gevoelig zijn voor gluten is onbekend, doordat er geen bloed of huidtesten beschikbaar zijn die dit kunnen duiden. Wel denken wetenschappers dat het aantal mensen met NCGS aanzienlijk hoger ligt dan mensen met coeliakie. Voor beide groepen geldt dat een gluten vrij-dieet klachten voorkomt.
Ook bestaat onder wetenschappers het idee dat er een groep mensen is dat kampt met het nocebo-effect: wanneer je denkt dat je ergens last van hebt, ga je de klachten ook daadwerkelijk ervaren. De toename in nocebo-klachten kan volgens de onderzoekers te maken hebben met de grote hoeveelheid negatieve aandacht voor gluten. Daarnaast kunnen er verschillende aanleidingen zijn voor vergelijkbare klachten. Wil je weten of je daadwerkelijk gevoelig bent voor gluten? Laat je dan testen op coeliakie of doe een diagnose-test bij een specialist.