Ken je klassiekers: Grey Flannel van Geoffrey Beene

De jaren zeventig waren voor mannengeuren een gouden periode. Eén van die parels uit die tijd is deze Amerikaanse designergeur uit 1975.

In Europa is modeontwerper Geoffrey Beene (1924 – 2004) nooit echt doorgebroken maar de Amerikaan had in zijn thuisland een glanzende carrière. Vooral in de jaren zeventig was hij er toonaangevend.

Na een paar jaar ontworpen te hebben voor warenhuizen als Neiman-Marcus, zie foto hieronder, startte Beene zijn couturehuis in 1963. Een jaar later ontving hij al een prestigieuze modeprijs – in totaal zou hij deze award acht keer winnen! – en stond een creatie van hem op de cover van Vogue, toen nog een echte modebijbel. Op het beeld hierboven zie je de ontwerper in ’64 tussen twee mannequins.

In 1970 gebruikte hij denim en sweatshirtstof als materiaal voor avondjurken. Erg ongewoon in couture, maar geheel passend bij de tijd. Het maakte van hem een begrip. Beene had heel wat wereldberoemde vrouwen in zijn klantenkring, waaronder de first ladies Lady Bird Johnson, Patricia Nixon en Nancy Reagan en actrices als Faye Dunaway en Glenn Close. De modekant van het huis Beene staat sinds 2021 in de slaapstand.

Mannenmode & geuren

Beene zag het breed: in 1971 breidde hij z’n de couture uit met een confectielijn en tijdloze, verfijnde mannenmode. Al snel volgden handtassen en, in licentie, zonnebrillen, bedtextiel en geuren.

De geur die zijn doorbraak op parfumgebied bleek, was de klapper Grey Flannel uit 1975.  Een geur die – zoals gebruikelijk in de jaren zeventig – behoorlijk aanwezig is en die lang blijft hangen.

De mannengeur werd gemaakt door parfumeur André Fromentin. Erin verwerkt zijn onder meer (veel) bergamot, citrus, bloemen waaronder geranium en Beenes favoriet: viooltjes, vetiver, amandel en hout. Onder het motto ‘Grey flannel dresses every man’ werd de groen-kruidige mannengeur al snel een groot succes. Een jaar na de introductie  won de geur een FiFi Award – een hoge internationale parfumprijs.

Classy

De geur Grey Flannel is nog steeds verkrijgbaar, maar de formulering is in de loop der jaren geregeld aangepast. Het is niet langer een geurexplosie zoals in de jaren zeventig, maar de creatie is nog altijd heel genietbaar, krachtig en aanwezig. Ook fijn: de classy flacon is hetzelfde gebleven.  

Mooi meegenomen: struin een beetje op internet en je vindt deze Amerikaanse legende voor een héél zacht prijsje.