Hard water kan een hard gelag zijn

Een droge, jeukende huid na het nemen van een douche is vaak het resultaat van hard water.

Een geïrriteerde huid kan verschillende oorzaken hebben. Je doucht misschien te vaak, te lang of te heet. Hier lees je er meer over. Maar ook kan de hardheid van het water een negatief effect hebben op je huid.

Hard of zacht

Maar eerst: wat is hard water precies? Het is water dat een grote hoeveelheid calcium en magnesium bevat. Hoe meer calcium en magnesium, hoe harder het water. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH, de afkorting van – je verzint het niet – Duitse Hardheid, de hoeveelheid kalk per liter water.

Even ter vergelijking: water tussen de 0-4 dH is zeer zacht en tussen de 18-30 dH heel hard. In ons land is het water niet extreem hard, maar het verschilt per gebied hoeveel mineralen er in het grondwater zitten.

De stand van zaken in vier steden: De waterhardheid van het water in Amsterdam ligt rond de 7,8 dH. Het water in Eindhoven heeft een waterhardheid van ongeveer 6,0 dH. In Groningen lift de waterhardheid rond de 8,0 dH. De waterhardheid van het water in Nijmegen ligt rond de 7,5 dH. De hardheid van het water is dus niet overal in Nederland gelijk. Hoe hard het water in jouw gemeente is, lees je hier.  

Hard water en je huid

Slecht voor je gezondheid is het drinken van hard water niet, maar de mineralen kunnen wel invloed hebben op de pH-balans van je huid. Een droge of gevoelige huid na het douchen kan daar het resultaat van zijn. En dat kan zeker het geval zijn in de winter, wanneer meer mannen last hebben van een droge huid.

Hou het niet droog

Heb je een droge huid én hard water? Dan is het een goed idee om je lichaam na het douchen goed in te smeren met een verzorgende bodylotion. En douche niet te vaak: een keer per dag of per twee dagen is voldoende. Liefst met lauw water. Heb je een droge tot zeer droge huid ga dan‘s avonds onder de douche in plaats van ’s morgens. De aanschaf van een waterontharder kan dan ook handig zijn.