Hoe vaak moet je je huis ventileren?

Uiteraard wil je niet in de kou zitten. Maar slechte lucht inademen, dat wil je óók niet.

Disclaimer: koukleumen worden niet blij van dit bericht. Daar gaan we: om je huis écht goed te ventileren moet je dag en nacht voldoende ventilatieroosters en raampjes openzetten. Dat geldt dus ook in de winter! Vooral na het koken, douchen en slapen is ventileren heel belangrijk. Meer over de voors en tegens van slapen met een raam open lees je hier.

Alleen luchten, dus je ramen korte tijd openzetten, is niet genoeg. Al na een half uur is de frisse lucht dan weer verdwenen en hopen vocht en stoffen zich op.

Waarom ventileren?

Elke dag produceer jij, je medebewoners, je huisdier(en) en die plant op het hoekje van de vensterbank, vocht in een huis. Tel daarbij op: kooklucht, (sigaretten- of kaarsen)rook en andere allergieopwekkende stoffen die in de lucht zwerven. Zelfs je prefab meubels scheiden stoffen uit!

Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Is je woning goed geïsoleerd, dan is het extra belangrijk om goed te ventileren. Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en kan leiden tot gezondheidsklachten: hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën.

Groene misvatting

Hoe zit het met planten? Die zuiveren toch óók de lucht in huis? Dat wordt vaak beweerd, maar het is helaas niet waar, zo blijkt uit recente wetenschappelijke onderzoeken. Meer daarover lees je hier.

Zelfs als je in een buurt met veel luchtvervuiling woont, is het beter om te ventileren. De binnenlucht is namelijk nagenoeg altijd vervuilder dan de buitenlucht. Woon je aan een drukke weg, open dan vooral de ramen die niet op de weg uitkijken.

In de praktijk is vierentwintig uur luchten wellicht ondoenlijk. Het absolute minimum is dan een keer per dag tegelijk een kwartier lang een raam en (buiten)deur open zetten in iedere kamer.