Slapen met het raam dicht of toch open…

Wat is voor jou de gezondste optie?

Onderhoud
Wordt dit jouw nieuwe kapsel?
Door Redactie
Onderhoud
wekker maan
De hele simpele truc tegen slapeloosheid
Door Arno Kantelberg

Moet je nu slapen met het raam open of toch beter met de ramen gesloten? Op een kiertje heeft zo z’n voordelen…

Word je sneller verkouden met het raam open?

Welnee, want van kou krijg je geen koutje of de griep. Die loop je op door een virus. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral in slecht geventileerde ruimtes waar mensen dicht op elkaar zitten. Op kantoor bijvoorbeeld. Of in de trein of tram.

Voordeel van slapen met een geopend raam is dat door de luchtstroom ziektekiemen sneller naar buiten gezogen worden.  

Externe factoren

Hebben de buren een haan? Woon je naast de A10? Word je bij een open raam wakker door geluiden van buiten, dan kun je het venster beter sluiten. En dat geldt ook als je je onveilig voelt met een geopend raam.

Krijg je het juist benauwd of warm van een gesloten venster, laat het dan vooral open. In een koele slaapkamer, en daar wordt een temperatuur tussen de 15 en 19 graden mee bedoeld, val je sneller in slaap en slaap je beter en dieper. Meer tips voor in en rond je bed vind je hier.

Nog een voordeel

De slaapkamer is vaak de slechtst geventileerde ruimte in een huis. Je bent er relatief lang en vaak met de deur dicht. Daardoor ontstaan heel hoge concentraties van menselijke afscheidingsstoffen zoals CO2. En vergis je niet: bouwmaterialen, meubelplaat, geperst hout en behandeld textiel stoten ook chemische stoffen uit.

Vind je de nacht doorbrengen met open raam niet plezierig, zet dan elke morgen de ramen van je slaapkamer een kwartiertje open om de ruimte te luchten. En een halfuur voor je naar bed gaat nog een keer. De lucht in je slaapkamer is namelijk bijna altijd vuiler dan de buitenlucht.

Meer adviezen om alles uit je slaap te halen vind je hier.  

Onderhoud
Wordt dit jouw nieuwe kapsel?
Door Redactie
Onderhoud
wekker maan
De hele simpele truc tegen slapeloosheid
Door Arno Kantelberg