Een hoed voor echte mannen

In een dertiendelige serie gaan we op zoek naar de beste bedekking van het hoofd. Aflevering 1: pork pie hat.

Eeuwenlang durfde je als man niet naar buiten zonder hoed. Zelfs in de pruikentijd werden hoeden – hoe onhandig ook – gedragen door heren omdat de sociale etiquette daar nu eenmaal om vroeg. Maar in de vorige eeuw ging het helemaal fout, de hoed stierf uit.

Maar kijk eens naar buiten. De regen klettert naar beneden en de vorst trekt omhoog uit de grond? De winter vráágt om een bedekking van het bolletje. Een hoofddeksel is de ideale isolator omdat de meeste warmte je lichaam via je hoofd verlaat. Maar welk hoofddeksel kies je?

Pork pie

De pork pie-hoed is een typisch volks hoofddeksel, wars van aanstellerij, maar vol van stoutmoedigheid. Het begint al met de naam, gekozen vanwege de gelijkenis in vorm met de Engelse pork pie, de ronde vleespastei – een volksere delicatesse kent de Engelse keuken niet. Een smerigere ook niet, trouwens.

De hoed is van vilt met een cilindervormige kroon en een plat plafond, de rand is smal en licht opstaand over de gehele omtrek. Die smalle rand is een statement van nuchterheid: de pork pie is een hoed van de straat, van de jazz van Lester Young (die door Charles Mingus werd geëerd met het nummer Goodbye Pork Pie Hat) en van de rude boys uit de Londense Two-Tone-beweging.

‘Sommige mensen verliezen hun hoofd even gemakkelijk als hun hoed’

Lord Halifax

Een bolhoed is voor clowns; de pork pie is voor echte mannen. Voor mannen als Walter White, de boef uit Breaking Bad, of Gene Hackman in The French Connection.

Het is ook toevallig dat Buster Keaton pork pie-hoeden droeg. Keaton was als komiek zoveel serieuzer dan de bebolhoede Laurel & Hardy. En handig was hij ook: hij katte zijn fedora’s met de schaar eigenhandig om tot pork pie. 

Is-ie stoer? Of juist heel erg nerdy? Het dilemma van de bucket hat.

Hoe draag ik mijn pork pie?

Volgens Frank Sinatra wordt de uitstraling van een hoed bepaald door de hoek waarmee je ’m draagt. ‘Cock your hat,’ zei Sinatra ooit, ‘angles are attitudes.’ 

Het mooie van de pork pie is dat je met een kleine verschuiving een heel andere uitstraling creëert. Recht op het hoofd is het een serieuze hoed, stoer zelfs. Maar zet ‘m een beetje schuin, en je krijgt iets ondeugends. Draag de hoed van voren lager dan van achteren, en je krijgt iets mysterieus, soms zelfs iets nukkigs. De pork pie is een hoed die zich aanpast aan je humeur.

Tip: de kleur van je hoed past bij de kleur van je overjas, niet per se bij de kleur van je pak.