Is de bucket hat nerdy of stoer?

In een dertiendelige serie gaan we op zoek naar de beste bedekking van het hoofd. Aflevering 3: bucket hat.

mike von bucket hat unsplash
Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg

De bucket hat vinden we terug aan weerszijden van een breed spectrum. Enerzijds is het een hoofddeksel met een nerdy karakter, gedragen door Peter Sellers als de stuntelende inspecteur Clouseau in de Pink Pantherfilms en door de kleine veldheer van het intelligente entertainment, Woody Allen.

Anderzijds was het in de jaren tachtig een geliefkoosd hoofddeksel van old school-rappers als Kurtis Blow en Big Bank Hank van The Sugarhill Gang, en vindt je het hoedje tegenwoordig terug op de hoofden van voetbal-hooligans.

De bucket hat heeft een lange weg afgelegd, niet zonder chicanes. Bedacht door Ierse vissers, daarna geadopteerd door Engelse aristocraten. Die adellijke Engelsen konden hun hoed lekker makkelijk opbergen in de zakken van hun waxcoat.

Vervolgens schoot de bucket hat alle kanten op. Van de Amerikaanse marine (in witte canvas-variant) tot de Israel Defense Forces (daar Rafael-hoed genoemd, naar generaal Rafael Eitan); van Sean Connery in Indiana Jones and the Last Crusade tot Jack Nicholson in The Departed; de bucket hat duikt overal op.

De hoed is gemaakt van canvas of van denim. Soms van leer, maar ga dat uit de weg. Leer is een materiaal dat je aan de fundering van je outfit draagt, niet op het bovendak. Vaak zitten er twee metalen oogjes aan de zijkant van het hoedje voor de ventilatie.

Weetje: De term canvas is afgeleid van cannabis, omdat canvas oorspronkelijk werd gemaakt van de hennepplant.

In de jaren zestig werd de bucket hat even als hoogmodisch gezien op de hoofden van de dames, maar voor het overige is het altijd een praktisch herenhoedje gebleven met een nonchalance die grenst aan arrogantie. 

Hoe draag je de bucket hat?

Er zijn tegenwoordig bucket hats met vrolijke bloemenprint, maar de hoedjes met een effen kleur, meestal wit of blauw, zijn nog altijd het meest in trek. Gelukkig maar.

Je draagt ’m niet in combinatie met een pak, dat lijkt me helder, maar voor het overige heb je geheel de vrije hand. Je kunt er eigenlijk nauwelijks de mist mee ingaan, hooguit met de kleur. Probeer die af te stemmen op in ieder geval één ander onderdeel van je outfit, dan zit het helemaal snor.

Een hoed als een Engelse pastei.

Het goeie van de bucket hat is dat hij bij ieder haartype past. Zelfs boven op een bos dikke krullen parkeer je ’m als een koning op z’n troon. Je kunt de voorste rand naar boven vouwen, maar dan betreed je het gladde ijs dat bekendstaat als jolig. Bewaar die variant voor je auditie als Swiebertje.

Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg