Komt deze keizerlijke hoed nog ooit terug?

In een dertiendelige serie gaan we op zoek naar de beste bedekking voor het hoofd. Aflevering 5: de homburg.

Foreign Secretary Sir Anthony Eden arriving for a Cabinet Meeting at 10 Downing Street, London, October 6th 1937. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

De wortels van de homburg liggen in Duitsland. Met de hoge, ronde kroon en een golvende rand is het een variant op de jagershoed die de Duitse keizer Wilhelm II – Willy voor intimi – droeg aan het einde van de negentiende eeuw.

Het was de Britse koning Edward VII die de naam voor deze hoed bedacht. Edward had in augustus 1882 (hij was nog kroonprins) een exemplaar opgepikt bij een reis naar het Duitse spa-oord Bad Homburg, waar hij überhaupt regelmatig op bezoek ging.

Edward VII had de hoed opgemerkt op het hoofd van zijn neef, de latere keizer Wilhelm II. (Het Engelse en Duitse/Pruisische koningshuis zijn nauw verwant; de Tweede Wereldoorlog was eigenlijk een familieruzie.)

In de jaren dertig werd de homburg in Engeland gepopulariseerd door Anthony Eden (zie foto helemaal boven). Eden was de Britse staatsman die al op zijn achtendertigste minister van Buitenlandse Zaken werd.

Anthony Eden was een man met de uitstraling van een filmster. Het Amerikaanse tijdschrift Time beschreef in 1936 hoe Eden op een diplomatieke top in Genève de show stal in ‘pin-stripe trousers, modish short jacket and swank black felt hat’. In Engeland heeft een homburg nog altijd de bijnaam ‘Anthony Eden’.

Goed om te weten: vilt is geen leer, maar een samenpersing van vochtig gemaakte wol of angora.

De homburg is een klassieke hoed. Behalve Eden droeg ook Churchill ’m, net als de Duitse kanselier Konrad Adenauer en Agatha Christie’s Hercule Poirot. In de jaren zestig en zeventig stierf de hoed in zijn algemeenheid uit.

Maar waar hoeden als de trilby en de pork pie uiteindelijk hun weg terug vonden, bleef de homburg in de luwte.

Waarschijnlijk is de homburg, net als de bolhoed, te klassiek en te ouwelijk. In de tijden waarin we nu leven, zijn het de jongensmannen die de koers bepalen. Je kunt zo’n homburg tenslotte ook niet schuin op het hoofd dragen, zoals je dat wel kunt doen met een trilby of een fedora. De homburg heeft niks kwajongensachtigs. 

Tip!

Hoedenmakers hebben een speciaal stoomapparaat om een vilten hoed te verwarmen en in de juiste vorm voor je hoofd te brengen. Thuis kun je het zelf doen met de melkstomer van je espresso-apparaat.