De militaire erfenis in jouw garderobe (2)

In een achtdelige serie tonen we de lange arm van het leger. Deel 2: Huzarenjas.

Veel van de kleding die we dragen komt uit de wereld van de sport. Sneakers, hoodies, sweaters, polo’s, drawstring pants; allemaal werd het ooit bedacht om in te sporten, maar tegenwoordig trekken we het ook aan buiten de gymzaal.

Vóórdat de sport zich zo nadrukkelijk manifesteerde als leverancier, was er een andere vijver waar we uit viste: het leger. Elke grote oorlog bracht in de vorige eeuw wel een kledingstuk voort; van de trenchcoat uit de Eerste Wereldoorlog, tot de parka uit de Korea-oorlog en het M-1965 field jacket uit de Vietnam-oorlog.

De meest verkochte schoen onder jonge meisjes is momenteel de Dr. Martens-laars die zijn bestaan ooit begon als legerkistje. En de controversieelste rapper van deze eeuw, Kanye West, verstopt zich graag in camouflageprint, ook al zo’n kledingtrend met militaire wortels.

Welke militaire erfenis zien we terug in de straten van Nederland en op de catwalks van Parijs en Milaan? In een achtdelige serie toont ModMod de achtergrond van jouw garderobe. In deel 2: de huzarenjas.

Huzarenjas

In de populaire cultuur kennen we het huzarenjasje vooral van Jimi Hendrix. Het jasje van de jong overleden gitaargod was een authentiek exemplaar, stammend uit de jaren vijftig van de negentiende eeuw. Toen bestond dat jasje overigens al een hele poos, want de Hongaarse huzaren maakten al in de achttiende eeuw furore als knap geklede ruiters.

In de jaren zestig van de vorige eeuw haalden upcoming rocksterren als Eric Clapton en Mick Jagger hun huzarenjasjes bij een kledingzaak op de Londense Portebello Road genaamd I was Lord Kitchener’s Valet, feitelijk een modische legerdump. Jimi Hendrix stapte iets later in, en weer later zou ook King of Pop Michael Jackson naar het huzarenjasje grijpen.

In de jaren tachtig werd het huzarenjasje geclaimd door muzikanten uit de New Romantics-stroming. Duran Duran, Adam Ant, Visage, maar ook de Utrechtse band Ce Soir grepen naar het korte militaire jekker met de schuine sluiting. (Van Ce Soir is nog een heerlijke tv-opname op YouTube te vinden bij het VARA-programma Je ziet maar uit 1984.)

Op de catwalks werd het jasje door het Franse modehuis Balmain gecombineerd met een fluwelen broek en een rode cummerbund. Die cummerbund werd ooit door Engelse officieren in India bedacht als koeler alternatief voor het waist coat.

En op de derde dinsdag van september zagen we dit jaar Jolein Klaver Prinsjesdag opvrolijken met een groene variant van het huzarenjasje. Fraai!