Billy Ocean was in de tweede helft van de jaren tachtig de populairste zanger aan deze én aan de andere kant van de oceaan. Hij verzamelde tussen 1986 en 1989 een reeks aan nummer 1-hits, platinum albums en Grammy Awards.
Billy Ocean werd als Leslie Charles geboren in Trinidad en Tobago, maar verhuisde op zijn tiende naar het oosten van Londen. Daar begon hij al op jonge leeftijd met zingen. Zijn artiestennaam leende hij van een voetbalclub uit Trinidad en Tobago genaamd Oceans 11.
Zijn eerste soloalbum leverde hem in 1976 meteen een grote hit op: Love really hurts without you. Het nummer bereikte de tweede plaats op de Engelse hitparade. In Nederland bereikte het de elfde plek.
Zijn tweede, nog grotere doorbraak volgde acht jaar later met Carribean Queen (No more love on the run). Dat nummer bereikte de eerste plaats in een aantal landen, waaronder Amerika. In Nederland werd het een hit onder een andere titel, European Queen.
Tot aan het einde van dat decennium scoorde Ocean een hele rij hits, met als laatste Get outta my dreams, get into my car.
Billy Ocean treedt nog altijd op. Volgende week woensdag begint hij aan zijn nieuwe tournee door Engeland en Australië, met een uitstapje op 5 augustus naar Nieuwpoort. Vorig jaar was hij nog te zien in Amsterdam, Nijmegen en Groningen. Aan zijn dreadlocks herken je zijn bekering tot rastafari.
De inmiddels 73-jarige zanger bezit nog altijd die herkenbare lach. Alleen de kleur van de vertrouwde snor-en-baard is getransformeerd van zwart naar wit. Toch is er iets anders aan zijn verschijning. Iets waar je misschien niet onmiddellijk de vinger op kunt leggen.
Billy Ocean was in de jaren tachtig te herkennen aan twee soorten outfits: de wijde trui en het typisch jaren tachtig-jasje, dus met flinke schoudervullingen. Ocean droeg single breasted en double breasted jasjes. Hij knoopte die jasjes laag, zoals in die jaren gebruikelijk was (hieronder goed te zien bij Ben Volpeliere-Pierot, de zanger van Curiosity Killed the Cat die korte tijd als stijlicoon gold).
Ocean schroomde er ook niet voor om de mouwen van zijn jasje op te stropen. Dat zie je nu bijna nooit meer, maar in die malle jaren tachtig waren de opgestroopte mouwen niet aan te slepen. Ik sluit niet uit dat Miami Vice daar een rol in speelde, de populaire tv-serie waarin Don Johnson om de haverklap de mouwen van zijn pastelkleurige jasjes oprolde
Nu, ruim dertig jaar later, is Ocean op beide schreden teruggekeerd. Hij knoopt zijn jasje op de plek waar een jasje geknoopt hoort te worden, namelijk bij het dikste punt van je buik (meestal in de buurt van je navel).
En hij laat zijn mouwen eindigen waar ze horen te eindigen: bij de uiteinden van je ellepijp en je spaakbeen (die twee harde botjes aan de zijkant van je pols – voel maar even). Zo blijft er precies genoeg ruimte over – idealiter anderhalve centimeter – voor het overhemd om zijn gezicht te laten zien. Waarmee Billy Ocean het bewijs levert voor het gezegde dat een mens nooit te oud is om te leren.