Omhoog kruipend jasje? Deze truc voorkomt dat

Kruipt jouw jasje bij de schouders omhoog terwijl je zit? Dan heb ik een gouden tip voor je.

De gouden tip om een kruipend jasje tegen te gaan, komt – in alle eerlijkheid – niet uit de eigen koker; die heb ik ‘geleend’ uit Broadcast News. Deze filmklassieker uit 1987 is om meerdere redenen de moeite van het kijken waard is (7 Oscarnominaties!), maar het loont ook om Broadcast News te kijken als jij binnenkort een Zoom-meeting moet voorzitten of een talkshow moet presenteren.

In Broadcast News krijgt journalist Aaron Altman (gespeeld door Albert Brooks) na lang aandringen een kans om het tv-nieuws te presenteren. Het moet zijn grote doorbraak worden. Vantevoren krijgt hij goedbedoeld advies van Tom Grunick (rol van William Hurt). Grunick is Brooks’ grote rivaal, zowel in professioneel- als privé-opzicht. Ze strijden beiden om de hand van collega Jane Craig, gespeeld door een onweerstaanbare Holly Hunter.

Het zweet gutst werkelijk van zijn voorhoofd

Niettemin voorziet Grunick zijn concurrent van allerlei handige adviezen. Een daarvan behelst het jasje. Zodra je gaat zitten, schuift je jasje aan de achterzijde omhoog. Dat creëert en laag ophopende stof in je nek. Dat is makkelijk te voorkomen (zo laat Grunick zien) door op de onderkant van je jasje te gaan zitten. Dan wordt het ineens strak getrokken. ‘Sit on your coat jacket a little,’ zegt Grunick in de film, ‘that’ll give you a good line.’ Geloof me, het werkt (ik doe het ook altijd). Het effect op Altman’s jasje kun je goed zien in onderstaand fragment.

Het uiteindelijke effect van Altman’s strakke jasje wordt tijdens zijn optreden enigszins overschaduwd. Hij begint namelijk onmiddellijk na aanvang onbedaarlijk te zweten. Het zweet gutst werkelijk van zijn voorhoofd. En tja, daar helpt zelfs zo’n strak jasje geen mallemoer meer aan. En dan loopt hij potdorie ook nog het meisje mis. Sommige mannen zit het ook altijd tegen. (Albert Brooks werd wel genomineerd voor een Oscar als Best Supporting Actor. Maar goed, die won hij uiteraard ook weer niet.)