Als de Aston Martin Vanquish designer een Martini Mixer ontwerpt

Hoe 007 z’n martini drinkt zorgt feitelijk voor een verwaterd drankje. Wat als je de perfect gemengde martini wilt?

James Bond bestelde ooit op beroemde wijze een wodka-martini in de film Goldfinger. Sean Connery specificeerde ‘m, zoals hij de afgelopen 60 jaar heeft gedaan – dat dit ‘shaken, not stirred’ moest zijn. Door dit te doen maakt Bond feitelijk een zwakker en meer verwaterd drankje. Maar wat als je de perfect gemengde martini wilt? Een auto-ontwerper, een horlogemerk en een vliegtuigmaatschappij komen tot een cocktailmixer die beweert in slechts 15 seconden de perfect gemengde cocktail te maken. Met behulp van turbines en wetenschap.

Textuur

Ongeacht de persoonlijke voorkeur van James Bond, moeten martini’s worden geroerd in plaats van geschud. Naast de verdunning levert roeren ook een meer wenselijke textuur in de mond op. Ontwerp- en ingenieursbureau Callum erkent de manier waarop de purist martini’s maakt en heeft een apparaat bedacht dat dit in het perfecte tempo doet.

Design Director Ian Callum ken je als de ontwerper van onder meer de Aston Martin DB7 en Vanquish, plus de Jaguar F-Type, F-Pace en I-Pace. Inmiddels heeft hij zijn eigen ontwerpbureau. Callum: “We hebben ons laten inspireren door de vliegtuigen van British Airways, wat betreft de vorm als de materialen. In de regelkop van de mixer, en omhuld door glas, bevindt zich een decoratieve turbine, vervaardigd uit aluminium en geïnspireerd op de turbofanmotoren van de vliegtuigen van British Airways. In het midden van de turbine bevindt zich een nagemaakte ventilatorneuskegel, met de hand geschilderd met een wit wervelontwerp.

120 Toeren per minuut

Callum werkte voor de cocktail mixer samen met horlogemerk Bremont, British Airways en de beroemde mixoloog Mr. Lyan. Het gaat als volgt: de Martini mixer heeft tot doel elke keer het perfecte brouwsel te maken. In slechts 15 seconden gebruikt het apparaat een precieze gemotoriseerde roerbeweging om een speciaal ontworpen hol roestvrijstalen mengpeddel aan te drijven die tussen 120 en 160 tpm draait (afhankelijk van de grootte van de ijsblokjes). Volgens Mr. Lyan de perfecte snelheid voor martini roeren om beluchting, verdunning en koeling in evenwicht te brengen.

Het apparaat wordt bestuurd via een apparaat bovenop het omhulsel en wordt aangedreven door een oplaadbare lithium-ionbatterij die in totaal ongeveer 120 minuten meegaat. Genoeg om ongeveer 500 martini’s te maken.

Als je van vliegen houdt, dan krijg je de kans om deze Britse luxe cocktailmixer in actie te zien en te ervaren. Maar alleen als je vliegt met First Class van British Airways in de Concorde Room in Heathrow’s Terminal 5 of vaak genoeg vliegt met BA om in de Concorde Room te geraken.

Amateur-bartenders kunnen de Martini Mixer binnenkort ook thuis gebruiken. Zoals gevreesd is dat echter niet goedkoop. Callum vraagt er €3.500 voor. Met een inleg van 10 procent kan je nu al intekenen. Een hoge prijs om te betalen… Maar wat staat ‘ie mooi tussen al je flessen en accessoires.

Lees ook: 3 Nieuwe Zomercoctails