Junghans gaat terug naar de 70’s met deze ‘bullhead’

Een eerbetoon aan de ’72 Olympische Spelen en een chronograaf-vorm die we niet meer zagen sinds Brad Pitt’s Bullhead Chrono in Once Upon a Time in Hollywood.

Het Duitse Junghans kennen we voornamelijk van de minimalistische Bauhaus-horloges van Max Bill. Toch deden ze ook meer dan Mad Men-waardige horloges. Ze waren ze ook de officiële tijdwaarnemer voor de Olympische Zomerspelen van 1972 in München.

Deze bullhead-chronograaf voor het sportevenement werd een uurwerk dat werd gebruikt voor evenementen zoals roeien, boogschieten en de sprint van 100 meter. Maar tot nu toe is dit iconische horloge nooit in deze vorm beschikbaar gemaakt voor het publiek.

Om de 50ste verjaardag van de lin met de Spelen van München te vieren, heeft Junghans een bijna perfecte replica van het originele horloge uit 1972 uitgebracht, samen met een duurdere editie in 18-karaats witgoud met een ander uurwerk en lay-out. Beide chronografen hebben antracietkleurige wijzerplaten met oranje registers en tachymeters.

Traditiegetrouw bieden beide nieuwe Competition-uitvoeringen van de ‘1972’ een lay-out met pushers en kroon bovenop de licht ovaalvormige 45.5mm stalen kast. Vandaar ook de bijnaam ‘bullhead’ voor dit soort kasten. Je zag een dergelijke bullhead chrono ook al – maar dan één van Citizen en in goud – om de pols van Brad Pitt in Once Upon a Time in Hollywood.

Voor de historisch nauwkeurige versie in roestvrij staal, wordt het aangedreven door een J880.5 kaliber uurwerk met twee verticaal gestapelde subdials die de minuten en de seconden van de chronograaf weergeven, met het datumvenster op ‘drie uur’. De 18-karaats gouden-versie wordt echter aangedreven door het J880.1-kaliber en heeft een tri-compax-lay-out voor uren, minuten en seconden met het datumvenster op ‘half vijf’. Beide edities hebben een gangreserve van 48 uur en worden geleverd met een zwarte lederen band met oranje accenten.

De Junghans 1972 Competion in roestvrijstaal is gelimiteerd tot 1.972 stuks, de witgouden 1972 Competition Edition tot 50 stuks. De adviesprijzen zijn respectievelijk € 2.390 en € 16.972.