Ideaal voor elk seizoen: de kaftan

Sla de mannenrok maar over; stap in de wereld die kaftan heet.

ARIS, FRANCE - JANUARY 23: Chaise Beck attends the Collection of Andre Leon Talley & "From Chanel to Saint Laurent, a Garde Robe Haute Couture" Cocktail at Christie's as part of Paris Fashion Week on January 23, 2023 in Paris, France. (Photo by Julien Hekimian/Getty Images)
Stijlpastoor
Waarom je als grote man genoeg hebt aan een...
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
AMSTERDAM - Lex Uiting bij de premiere van LOUIS in Pathe Tuschinski in Amsterdam.
De Bosscheboltheorie gaat altijd op
Door Arno Kantelberg

Vorige week zagen we op de catwalks in Parijs veel mannelijke modellen in een rok en/of een jurk. Het idee is dat mannen in het westen ook aan de rok gaan, zoals dat vroeger ook gewoon het geval was.

In andere delen van de wereld zijn mannen altijd rokken en jurken blijven dragen. Zo is de sarong nog altijd populair in grote delen van Zuidoost-Azië, zoals de djellaba dat is in delen van Afrika en Arabië.

Waar het vorige week in Parijs ook even over ging, is de kaftan. Bij Christie’s is een tentoonstelling te zien onder de titel From Chanel to Saint Laurent, a Garde Robe Haute Couture, over de garderobe van André Leon Talley, de voormalige Creative Director van Vogue.

Talley overleed een jaar geleden op 73-jarige leeftijd. Hij was een onmisbare présence in de internationale modewereld. Dat kwam ook door zijn lengte; de goede man tikte bijna de twee meter aan. 

Talley bezat ook een iets te gezonde eetlust, waardoor hij niet meer in zijn gewone kleren paste. Dan kun je een taartje minder gaan eten, maar als de berg niet naar Mohammed komt, gooit Mohammed gewoon een overgooier over die berg.

Ter camouflage van zijn corpulentie besloot Talley ergens rondom zijn zestigste om kaftans te gaan dragen. We zien op de foto boven bovenaan een bezoeker van de expositie poserend in kaftan voor de beeltenis van André Leon Talley.

Talley bestelde zijn kaftans bij ontwerpers als Oscar de la Renta, maar ook bij Dapper Dan, de Newyorkse boetiekhouder die in de jaren tachtig een naam werd in de Amerikaanse hiphopwereld met zelf gefabriceerde jassen met Gucci- en Louis Vuitton-logo’s (denk aan de roodgele jassen van Salt-N-Pepa).

André Leon Talley publiceerde twee jaar geleden The Chiffon Trenches, zijn mémoires. Voor de liefhebbers van gekonkel over duivelse diva’s als Karl Lagerfeld is dit een tell all om de vingers bij af te likken. Boek is hier te verkrijgen.

Waar komt die kaftan eigenlijk vandaan? Het lange kleed heeft Mesopotamische wortels (het huidige Irak). Maar er is ook zoiets als een Marokkaanse kaftan. Zo kocht André Leon Talley zijn eerste kaftan op de soek in Marrakesh. 

De Marokkaanse kaftan wordt tegenwoordig vooral door vrouwen gedragen, met een riem om het middel.

Hoe dragen we de kaftan? De kaftan is ruim en wijd, dus eigenlijk ideaal voor elk seizoen. De dagtemperatuur bepaalt hoeveel kleding je er nog onder aantrekt.

Talley wilde zijn kaftan nogal eens combineren met een hoed. Dan ging het mijns inziens neigen naar een commercial voor Sandeman. In principe zou ik de kaftan de kaftan laten, die is al opzichtig genoeg.

Stijlpastoor
Waarom je als grote man genoeg hebt aan een...
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
AMSTERDAM - Lex Uiting bij de premiere van LOUIS in Pathe Tuschinski in Amsterdam.
De Bosscheboltheorie gaat altijd op
Door Arno Kantelberg