De 20 meest memorabele sterfscènes op film (deel II)

De sterfscène staat voor een aantal van de meest iconische shots en momenten. Vandaag, deel 2 van de 20 meest memorabele sterfscènes in de filmgeschiedenis.

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

De dood is zo ongeveer het meest dramatische dat kan gebeuren. Als zodanig vormt het de kern van veel geweldige films en sommigen groeiden uit tot de meest iconische shots en momenten in de bioscoop. Tijd voor een zeer persoonlijke en incomplete lijst van 20 van de meest memorabele sterfscènes in de filmgeschiedenis. Vandaag, deel 2.

10. Deep Blue Sea (1999)
Pure pulp, maar wanneer Samuel L. Jackson na een speech in het water wordt getrokken door de genetisch gemanipuleerde haai, blijft dat hangen. Goedkoop en middelmatige CGI, maar zeer effectief.

https://www.youtube.com/watch?v=IdzzIz9r0F0

9. Once Upon a Time… in Hollywood (2019)
Een recente toevoeging, maar de scène waarin de razernij op Sharon Tate en haar huisgenoten een twist krijgt; is briljant. Brad Pitt en Leonardo DiCaprio bevestigen zichzelf als hét duo van het afgelopen decennium.

8. Jurassic Park (1993)
Een toiletblok, een T-Rex en de schmierende advocaat Donald Gennaro. Genoeg gezegd.

7. Dr. Strangelove (1964)
De meeste films op deze lijst gaan over een enkele dood. Niet hier. Nadat generaal Jack D. Ripper (Sterling Hayden) zijn verstand verliest en een aanval op de Sovjet-Unie beveelt, proberen de president (Peter Sellers, in één van de drie uitvoeringen) en zijn War Room wanhopig om de bommenwerpers terug te roepen. Eén zit zonder radio – de bommenwerper onder bevel van majoor T.J. “King” Kong (Slim Pickens). Als het ontgrendelingsmechanisme faalt is Kong vastbesloten om de bom te laten vallen. Stanley Kubricks camera volgt Pickens, terwijl hij met zijn cowboyhoed zwaait, waarbij de bom fallisch tussen zijn benen is geplaatst.

6. Blade Runner (1982)
Pure filmische poëzie. “Al die momenten gaan verloren in de tijd, als tranen in de regen. Tijd om te sterven.” De laatste toespraak van Roy Batty (Rutger Hauer). Eén van de meest ontroerende monologen op het witte doek. Alles is perfect. De neon-mist en rokerige somberheid boven het futuristische LA, de regen die neerkomt, de sublieme levering van Hauer en de Vangelis-score.

5. Raiders of the Lost Ark (1981)
De go-to schurken van de 20e eeuw, Nazi’s. Talloze nazi’s zijn de afgelopen 70 jaar op het scherm gestorven. Het is dan ook geen verrassing dat ze hier een rol spelen, in de vorm van het onvergetelijke slot van de eerste Indiana Jones-film.

4. Jaws (1975)
Nadat Chrissie Watkins onder water wordt getrokken, keer op keer, was zwemmen in open water nooit meer hetzelfde. Jaws, over een hongerige, moorddadige haai, is gevuld met gedenkwaardige doden. Toch blijft die eerste vooral hangen.

3. Alien (1979)
Kane (John Hurt) begon met wat maagpijn, het resulteerde in één van de meest iconische sterfscènes. Hurt grijpt naar zijn borst en begint heftig heen en weer te wiegen en dan explodeert zijn borst in een fontein van helder rood bloed. Zelfs de cast was verrast door de hoeveelheid bloed. Het begin van de horror voor de crew van ruimteschip Nostromo.

2. Bonnie & Clyde (1967)
Ten onder gaan door middel van een kogelregen is een populaire keuze. Of het nu James Caan’s Sonny Corleone is in The Godfather of Willem Dafoe in Platoon. Eén van de eerste gedenkwaardige kogelregens is die voor het criminele duo Bonnie & Clyde (Warren Beatty en Faye Dunaway). Het paar deelt een laatste blik van liefde voordat ze worden doorzeefd. Het duurt twintig seconden, met een mix tussen slow-motion en normale snelheid. Een gebrek aan sentiment vond de misdaadfilm opnieuw uit.

1. Psycho (1960)
Hoewel veel van de beroemdste filmscènes aller tijden een paar zinnen nodig hebben, zijn een paar woorden genoeg voor de douchescène uit Alfred Hitchcock’s Psycho. Wat zo speciaal is aan dit stukje film van 3,5 minuut, is dat het een precedent heeft geschapen voor de impact die een individuele scène kan hebben, ver buiten de grenzen van de bioscoop.

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie