Herken jij jouw collega (deel II)?

Van het buitenbeentje tot de dwergwerper; deze 12 collega’s kom je ook op jouw kantoor tegen.

wolf of wall street leonardo dicaprio

De commando

Altijd een sterk verhaal paraat. “Wat ik nou toch weer heb meegemaakt! Zó! Al was dat nog niks vergeleken bij die ene keer met de commando’s…”

Wie? Storm (Michiel Romeyn) in Jiskefet’s Debiteuren, Crediteuren

De strateeg

Officieel is hij niet de baas, maar deze collega zit er al zo lang en is tactisch zo slim dat hij/zij de werkelijke baas altijd de eigen richting op weet te manipuleren. Eigenlijk kun je daar niet anders dan bewondering voor hebben.

Wie? Sir Humphrey Appleby (Nigel Hawthorne) in Yes Minister

Wie nog meer? Helen van Zuylen (Lies Visschedijk) in Sorry Minister

De eerste 6 kantoorpersonages van deze lijst vind je hier.

De grappenmaker 

Zout door de koffie? Typex op je beeldscherm? Deze collega heeft van nietsdoen zijn vak gemaakt, maar voor een goeie practical joke heeft hij alle tijd van de wereld. 

Wie? Jim Halpert (John Krasinski) in The Office US

Het buitenbeentje

De Fremdkörper van het kantoor kan – als je even niet oppast – even merkwaardig als meedogenloos zijn. Hou hem maar een beetje te vriend als je baan je lief is.

Wie? Roman J. Israel (Denzel Washington) in Roman J. Israel, Esq.

De micromanager

Je irriteert je mateloos aan zijn passief-agressieve vragen over futiele onderwerpen die altijd eindigen met: “Dat zou top zijn.” Hij herinnert je ook dagelijks aan de verplichte kwartaalmeeting die over drie weken gepland staat.

Wie? Bill Lumbergh (Gary Cole) in Office Space

De workaholic 

Tot in de late uurtjes zit hij – al dan niet met een fles whiskey – op kantoor om zijn erbarmelijke thuissituatie te ontvluchten. Het resultaat: een vechtscheiding en een gedwongen verhuizing – goh, waar zou dat nou aan hebben gelegen?

Wie? Jimmy McNulty (Dominic West) in The Wire