De 40 stijlvolste bands aller tijden (nrs 31 – 40)

Een lijst die wordt aangevoerd door een Duitse band. Wie had dat verwacht? We tellen af – dit zijn de nummers 31 tot en met 40 (met 1 Nederlandse inzending!).

The Killers Perform At Emirates Stadium

40 Haircut 100 (Engeland, 1980)

Brideshead revisited met een gitaar. Pofbroeken, pullovers en pinkelhoutjes. De muziek is nogal zoet, dus let op dat het glazuur niet van je tanden spat.

Stijlvolste track volgens ModMod: Favourite shirts (Boy meets girl) (1981). 

39 Herman Brood & his Wild Romance (Nederland, 1976)

Niet de zorgvuldigst geklede band, maar dankzij vooral frontman Brood de Nederlandse verbeelding van rock ’n roll in zijn puurste vorm. Niemand droeg het overhemd met ruches (boven de leren broek) zo cool als de op 5 november 1946 in Zwolle geboren Hermanus Brood. Die twee Bombita’s aan zijn zijde, dat hielp natuurlijk ook een handje. 

Begeleidingsband Wild Romance wisselde nogal eens van samenstelling, maar hier hanteren we de muzikaal succesvolste line up, met Dany Lademacher op gitaar, Freddie Cavalli op bas en Cees Meerman op drums. Extra punten voor de giletjes van gitarist Dany Lademacher. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Doin’ it (1978)

38 The White Stripes (VS, 1997 ) / The Raconteurs (VS, 2006

Photo of Jack WHITE and Meg WHITE and WHITE STRIPES

Beide bands zijn gebouwd rond gitaargenie Jack White. The White Stripes krijgen bonuspunten voor het dragen van rood en het aldus doorbreken van alle kleurlogica (geen rood als je bleek bent!); The Raconteurs krijgen een notering voor het stijlvol maken van tweedehands kleding in combinatie met workwear.

Stijlvolste track volgens ModMod: Seven nation army (2003)

37 Talking Heads (VS, 1974)

Talking Heads Posed In Amsterdam

Geen enorme slicke stijl, sterker nog, ze vlogen nog wel eens – typisch jaren tachtig – uit de bocht, maar de Talking Heads hadden een soort van natural cool. En een vermelding op deze lijst vanwege pionieren: de Talking Heads lanceerde de nerdy trend in het punky rockmilieu van New York.

Stijlvolste track volgens ModMod: Psycho killer (1977)

36 Kings of Leon (VS, 1999)

Portrait Of Kings Of Leon

Ze zagen er in het begin uit als de Tee Set (zoek maar even op), maar de drie Followill-broers-plus-neef kregen de smaak van de rock-stijl snel te pakken, en goed ook. Veel zwart dus, en liefst strak – pakken van John Varvatos, trenchcoats van Dior Homme en laarsjes van Prada. Die wilde bos haar doet vervolgens de rest. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Use somebody (2008)

35 Echo & The Bunnymen (Engeland, 1978)

Ian McCulloch In Dublin

Het waren geen zonnetjes in huis, deze Liverpudlians met hun zware zwarte jassen en dat overhangende haar over die sombere oogopslag. Maar het waren dan ook de jaren waarin doem op de loer lag, en hele kolonnes kleedde zich in de jaren tachtig als zanger Ian McCulloch, inclusief ontplofte hoofdtooi.

Stijlvolste track volgens ModMod: The killing moon (1984)

Kijk hier voor de volgende tien op deze stijlvolle lijst, de nummers 21 tot en met 30.

34 Mando Diao (Zweden, 1999)

Mando Diao in Köln

Deze Zweden waren een beetje The Kinks van begin deze eeuw, maar dan geheel in het zwart gedacht – tenslotte nog altijd dé kleur van de echte rocker. Goed haar ook. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Dance with somebody (2009)

33 The Rolling Stones (Engeland, 1962)

Rolling Stones

Mick Jagger is natuurlijk een dramatische dresser – al die wijde bloezen in lelijke kleuren die maar om hem heen waaien. In alle eerlijkheid: de Stones staan op deze lijst op basis van culturele invloed (in de jaren zestig en zeventig), op basis van de prima pakken van Charlie Watts en vooral op basis van de boekaniers-dracht van Keith Richards die leidde tot de iconische vertolking door Johnny Depp van Captain Jack Sparrow.

Stijlvolste track volgens ModMod: Under my thumb (1966)

32 Daft Punk (Frankrijk, 1993)

daft punk

Je moet een beetje door die helmen heen kijken. Dan zie je twee heertjes in loeistrakke outfits, be it zwarte motorpakken, rode double-breasted kostuums, of goud-zilveren ruimtepakken.

Stijlvolste track volgens ModMod: Around the world (1997)

31 The Killers (VS, 2002)

Jeans, wit overhemd, zwart giletje, stropdas; prima. Uit eerste hand weten we dat ze live hun mannetje staan (de oplettende kijker ziet dat bij dit optreden Paris Hilton, links in het hoekje, matig de maat weet te houden).

Stijlvolste track volgens ModMod: Somebody Told Me (2004)