Deze mannen pikten Elvis’ kuif

Niet alleen zijn heupstoten of slaapkamerblik spreken tot de verbeelding- ook zijn haarstijl. Vijf collega artiesten die schatplichtig zijn aan Elvis’ kuif.

Met de nieuwe Baz Luhrmann-film Elvis staan niet alleen de zanger, zijn manager Colonel Tom Parker en Priscilla weer in de spotlights, ook zijn kenmerkende haardracht krijgt alle aandacht.

Elvis Presley tijdens zijn comeback special in 1968

Elvis’ kuif was altijd al een inspiratiebron voor andere artiesten Tijdens zijn leven en ver erna. Onderstaand vijf mannen die haartechnisch leentjebuur spelen bij Elvis. Maar ook nu geldt: vaak nagedaan, zelden geëvenaard.

Elvis Presley in 1956

Alvin Stardust

Stardust in 1974

Geboren als Bernard Jewry in 1942 in Londen. De zanger koos Alvin Stardust als artiestennaam en had in 1973 – ook in Nederland – een joekel van een hit met My Coo Ca Choo. Zijn look, een strak leren pak en een rock’n roll kuif, had hij gemodelleerd naar Elvis’ outfit tijdens diens comeback concert in 1968 dat door NBC werd uitgezonden.

Stardust was zeker geen one-hit-wonder, in 1981 scoorde hij weer met het nummer Pretend. Hij overleed in 2014.

Alvin Stardust leunt quasi achteloos op een motor in 1975

Chris Isaak

Gitaar? Check! Kuif? Check!

Niet alleen de kuif nam de Amerikaanse zanger en acteur Chris Isaak (1956) van Elvis over, maar ook diens zwoele blik. Het duidelijkst kwam die tot z’n recht in de uiterst sensuele videoclip voor zijn single Wicked Game in 1991 waarin hij met topmodel Helena Chistensen op een zanderig strand kroelt. 

Naast succes in de muziek – beluister ook het nummer Dancin eens – bleek Isaak ook te kunnen acteren. Hij speelde onder meer in Twin Peaks – Fire Walk With Me, Silence of the Lambs en Married to the Mob. Nog altijd staat Isaaks’ kuif fier overeind.  

Chris Isaak in 2020

Shakin’ Stevens

Elvis Light: Shakin’ Stevens in 1978

Hij oogt als Elvis Light, maar dat weerhoudt Michael Barratt (1948), zoals Stevens’ echte naam luidt, niet om een enorm succesvolle carrière op te bouwen. Zijn doorbraak hit was in 1981 het nummer This Ole House dat door heel Europa aansloeg. Daarna volgden nog vele successen, ook in Nederland. Hij was de meest succesvolle artiest in Engeland in de jaren tachtig.

Het begin allemaal in 1976 toen Shaky, zoals hij liefkozend wordt genoemd, gevraagd voor de rol van Elvis Presley in de musical Elvis.

Shakin Stevens in 1981

Little Richard

Little Richard in actie in 1956

Richard Wayne Penniman (1933 – 2020) bekend onder de artiestennaam Little Richard, is een belangrijke grondlegger van de rock ’n roll en een maat van Elvis Presley en Buddy Holly.

Wie er eerder was met de kuif weten we niet helemaal zeker, wel dat ze ‘m allebei met veel flair droegen. Little Richard brak door met nummers als Tutti Frutti en Lucille.

Hij drukte een eigen stempel op de rock-‘n-roll door zijn opzwepende manier van zingen waar Elvis zwaar van onder de indruk was. Later in zijn leven maakte hij een opvallende carrièreswitch en werd hij predikant. Little Richard werd in 1986 als één van de eerste opgenomen in de Rock ’n Roll Hall of Fame.

Little Richard met de overtreffende trap van een kuif in 1975

Bruno Mars

Mars perfectioneert de kuif in 2012

Op zijn tweede (!) begon Peter Gene Hernandez, later bekend als Bruno Mars, al met het nadoen van Elvis. Twee jaar later, in 1989 trad hij op de talkshow van Jonathan Ross (de Engelse Matthijs van Nieuwkerk) als ’s werelds jongste Elvis imitator en kwam hij ook terecht in de documentaire Viva Elvis! uit 1989.

Maar Mars kijkt inmiddels verder dan enkel rock ‘n roll. Hij is een begenadigd én uiterst succesvol Amerikaanse zanger,  componist, multi-instrumentalist en producer. Van zijn nummer Grenade bijvoorbeeld werden meer 10 miljoen downloads verkocht.

Hij heeft zo’n beetje alle muziekprijzen gewonnen die er te verdelen zijn. Voor de 60e Grammy Awards in 2018 was de zanger zes keer genomineerd en wist hij al zijn nominaties te verzilveren.

Mars grossiert in Grammy’s in 2018