De 40 stijlvolste bands aller tijden (nrs. 21 – 30)

Een lijst die wordt aangevoerd door een Duitse band. Wie had dat verwacht? We tellen verder af.

Pulp At Glastonbury

30 Joy Divison (Engeland, 1976)

JOY DIVISION

Ze zagen eruit als boekhouders in de koude oorlog. Maar zelden zal een look beter hebben gepast bij de muziek als bij Joy Division, en ja, Ian Curtis, ook nog eens de langste van het stel, stak er boven uit. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Transmission (1979)

29 The Clash (Engeland, 1976)

Auteurs van het beste rocknummer aller tijden (London Calling). En Paul Simonon is de patroonheilige van coole bassisten wereldwijd. De kledingstijl van The Clash is eclectisch op het rommelige af (militaristisch, maar soms ook gewoon een stropdasje om de nek van Mick Jones), maar ook hier is Simonon het voorbeeld – de kraag van zijn loeistrakke jacks en shirts altijd omhoog. 

Stijlvolste track volgens ModMod: London Calling (1979)

28 Pulp (Engeland, 1978)

Pulp At Glastonbury

Aangevoerd door de leptosome, vierkant bebrilde Jarvis Cocker was Pulp Britser dan Brits. Het is weinigen gegeven weg te komen met een blote bast onder een jasje, en enorme flares daar weer onder. Cocker kreeg wat meer steun van zijn bandleden dan de ook al zo übercoole Britpopper Richard Ashcroft van The Verve. Daarom staat Pulp wél en The Verve níet op deze lijst. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Common people (1995)

27 ABC (Engeland, 1980)

Gouden pakken, witte strohoedjes; zanger Martin Fry ging geen uitdaging uit de weg. En ook weer afkomstig uit Sheffield (net als Pulp en The Human League, de nummer 28 en 21 op deze lijst). 

Stijlvolste track volgens ModMod: Poison arrow (1982)

26 Blue Rondo à la Turk (Engeland, 1981)

Blue Rondo A La Turk

Vernoemd naar het beroemde jazz-nummer van Dave Brubeck. Waarschijnlijk heb je nog nooit van deze band gehoord, maar alleen al voor de durf om in de hoogtijdagen van de punk rond te lopen in de geweldige zoot suits verdienen ze een plek op deze lijst. De zoot-pakken lieten de negen bandleden, inclusief twee Brazilianen, maken bij Bob the Tailor in het Londense East End.

Enkele leden van Blue Rondo vormden later het succesvolle Matt Bianco.

Stijlvolste track volgens ModMod: Me & Mr. Sanchez (1981)

25 The Jimi Hendrix Experience (Engeland, 1966)

In feite was het een in Engeland bij elkaar gesprokkeld trio door de in Amerika geboren Jimi Hendrix, maar het bleek verrassend goed te werken dankzij de ondersteunende rol van Noel Redding op basgitaar en Mitch Mitchell op drums. Het duurde even voordat het succes kwam (met de cover Hey Joe), maar de extravagant geklede Hendrix werd in één klap wereldberoemd.

Stijlvolste track volgens ModMod: Voodoo child (1968)

24 Zoot woman (Engeland, 2001)

Zoot Woman

Electronische band bestaande uit drie mannen waarbij het conceptuele denken niet blijft beperkt tot de muziek. Volgens zanger Johnny Blake: ‘We’ve always said we want to look how we sound, so hopefully the look of the band could translate the music.’ Omdat de muziek ook nog wel eens wil veranderen, verandert de look van de Zoot woman-mannen vrolijk mee. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Grey day (2003)

Hier vind je de volgende tien knappe bands op deze lijst, de nummers 11 tot en met 20. Countdown continued...

23 Blur (Engeland, 1989)

blur

En dan niet eens vanwege Damon Albarn, maar vooral vanwege gitarist en mede-oprichter Graham Coxon – een man met die typische smaak van een Engelse kostschooljongen in opstand. Coxon verliet in 2002 de band, maar kwam na verloop van tijd weer terug. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Girls & boys (1994)

22 Bob Marley & The Wailers (Jamaica, 1963)

De naam The Wailers komt voort uit een aantal andere namen, waaronder The Wailing Rudeboys. Die naam verwees naar de rude boys die de latere basis zouden vormen voor de ska-stijl in Engeland. Maar Bob Marley was hun aanvoerder, dus met de stijl van deze band zat het sowieso wel goed. Marley was de enige man die trainingspakken van Adidas, korte broeken en het M-65 legerjack kon combineren.

Stijlvolste track volgens ModMod: Them belly full (but we’re hungry) (1974)

21 The Human League (Engeland, 1977)

human league

Bands gingen op het kruispunt van de jaren zeventig en tachtig volledig over the top (Visage!), maar de electro-poppers van The Human League bleven altijd iets minimalistisch houden. Allemaal zwaar in de make up, zowel de heren als de dames van de Human League, maar hé, dat deden we toen allemaal. De lange lok van zanger Phil Oakey was als een vlag op een piratenboot. 

Stijlvolste track volgens ModMod: The Lebanon (1984)