Waarom eten katten geen fruit?

Ze staan altijd te schooien als je een biefstuk op je bord hebt liggen. Maar als je een appeltje schilt, zie je ze nooit.

kat poes unma-desai-TT3wXMKak4U-unsplash

Katten zijn van nature carnivoren, wat betekent dat hun lichaam is geëvolueerd om zich voornamelijk te voeden met vlees. Hun spijsverteringsstelsel is specifiek aangepast om voedingsstoffen te verkrijgen uit dierlijke bronnen, zoals eiwitten en vetten.

Hoewel sommige katten af en toe kleine hoeveelheden fruit kunnen eten zonder dat dit direct schadelijk is, zijn er verschillende redenen waarom katten over het algemeen geen fruit eten of nodig hebben.

1/ Natuurlijke dieetvoorkeur

Katten hebben in de loop van de evolutie een dieet ontwikkeld dat voornamelijk gebaseerd is op vlees. Hun gebit, spijsverteringsenzymen en metabolisme zijn geoptimaliseerd voor het verwerken van dierlijke eiwitten en vetten.

2/ Voedingsbehoeften

Katten hebben specifieke voedingsstoffen nodig die voornamelijk worden gevonden in vlees, zoals taurine, een aminozuur dat essentieel is voor hun gezondheid. Hoewel sommige vruchten voedingsstoffen bevatten, zijn ze meestal niet de efficiëntste bronnen van deze essentiële voedingsstoffen voor katten.

3/ Suiker en vezels

Veel vruchten bevatten natuurlijke suikers en vezels die niet goed door het spijsverteringssysteem van katten kunnen worden afgebroken en geabsorbeerd. Te veel suiker of vezels kunnen maagklachten of spijsverteringsproblemen veroorzaken bij katten.

4/ Toxiciteit

Sommige vruchten zijn giftig voor katten. Bijvoorbeeld, druiven en rozijnen kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken bij katten. Ook kunnen bepaalde delen van fruit, zoals zaden of schillen, schadelijk zijn.

Hoewel sommige katten misschien nieuwsgierig zijn naar fruit vanwege de geur, textuur of smaak, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het geven van fruit aan je kat. Als je overweegt om je kat af en toe wat fruit te geven, geef het dan in zeer kleine hoeveelheden. Bij twijfel, raadpleeg dan je dierenarts.