Waarom de kers de kers op jouw taart is

Weer volop verkrijgbaar: kersen. Ze blijken verrassend goed voor je lijf en huid. En bevatten weinig calorieën.

Het is weer kersentijd. Die zijn niet alleen lekker, maar óók veel gezonder dan je zou verwachten. Bovendien bevat de steenvrucht weinig calorieën: honderd gram levert zo’n vijftig kilocalorieën.

Kersen zijn er in twee varianten: zoet en zuur. De laatste soort worden ook wel krieken of morellen genoemd. Beide varianten bevatten volop belangrijke voedingsstoffen en door hun verschillen in vitaminen en mineralen hebben ze elk hun eigen kwaliteiten. Grofweg kun je stellen dat zoete kersen goed zijn vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen en de zure kersen de huid ondersteunen, de spierfunctie sneller laten herstellen, de slaap verbeteren en de bloeddruk verlagen.

Zes redenen waarom jij nodig aan de kers moet:

Dagelijkse dosis

Kersen zijn rijk aan vitamine A en C. In 100 gram kersen zit maar liefst 43 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine A. Ook vitamine C is goed vertegenwoordigd met 17 procent van de ADH. Kersen bevatten ook veel vezels en zijn daardoor goed voor de stoelgang.

Je knapt ervan op

Kersen bevatten veel antioxidanten waaronder dus vitamine A (retinol). Antioxidanten zorgen voor een betere weerstand, versterken het immuunsysteem en zijn goed voor de huid. Opmerkelijk: Kersen bevatten dubbel zoveel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.

Gym

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat kersen de spieren sneller laten herstellen. Dit komt door de krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, die de pijnlijke spieren kalmeren. Dus hop, werk een portie kersen naar binnen na je sportschoolbezoek.

Hoe roder, hoe beter

Volgens een studie worden zure kersen, dus krieken of morellen, in verband gebracht een ontstekingsremmende werking. Onder andere met het verlichten van chronische ontstekingsziektes, zoals artritis en jicht. Dit zou voor een deel komen doordat er anthocyanen in kersen zitten. Die zorgen voor de dieprode kleur van de vrucht. Stelregel zou zijn; hoe donkerder de kers, hoe sterker het ontstekingsremmende effect. Kersen kunnen uiteraard de oorzaak van artrose en andere reumatische aandoeningen niet wegnemen, maar zouden wellicht wel de klachten kunnen verlichten en eventuele aanvallen verminderen.

Hartzaak

Je hart is ook blij met de kers. De combinatie van fytochemicaliën en kalium in het rode fruit helpen om je bloeddruk op peil te houden, de aderen gezond én de goede cholesterol in je lichaam te beschermen.

Rust

Er zit melatonine in kersen, en dit stofje heeft een positieve invloed op je slaappatroon. In veel natuurlijke, vrij verkrijgbare slaapmiddelen kom je dan ook de kers – of in ieder geval kersenextract – tegen.

Meer weten over de steenvrucht? Er is een gratis app die je hier kunt downloaden.