Voor op het kerstlijstje deel 2: drie topwhisk(e)y’s

Wij presenteren u twee knallers uit Schotland en een oude bekende uit Amerika.

Eerder schotelde ModMod jou al zes heerlijke whisky’s voor. Maar om de keuzestress nog ietwat te verhogen, raisen wij de bar met nog eens drie fantastische merken. Noteer mee.

The Macallan

De Harmony Collection van het Schotse whiskymerk The Macallan, is speciaal bedacht voor hun jaarlijkse special releases. De derde editie van deze bijzondere lancering kwam tot stand in samenwerking met Stella en Mary McCartney, de dochters van Sir Paul McCartney. Eerstgenoemde kennen wij als succesvolle modeontwerper, oudere zus Mary is fotograaf en filmmaker. De whisky heet Amber Meadow en is een limited edition single malt die doet denken aan de Schotse graslanden en gerstvelden.

Waar The Macallan en de McCartneys elkaar vinden is simpel: de gedeelde liefde voor Schotland en dan met name de Schotse natuur. Met bijna tweehonderd jaar knowhow, The Macallan werd opgericht in 1824, weet men daar best wel hoe je een goed glas scotch maakt. Voor de rijping van de Harmony Collection Amber Meadow gebruikten de whiskymeesters een combinatie van sherry- en bourbonvaten. Vooral het gebruik van bourbonvaten is uitzonderlijk, maar het verklaart bijvoorbeeld de kokostonen in de whisky. Verder proef je tonen van eikenhout, citroen en meloen, maar ook amandel en groene thee.

The Macallan Harmony Collection Amber Meadow, prijs €185.
Meer informatie vind je hier.

Woodford Reserve

Soms blief je eens wat anders dan een glas whisky, maar je wil wel een heerlijke en hartverwarmende drank tot je nemen. Dan heb je aan Woodford Reserve een goeie. Deze bourbon komt straight outta Kentucky, zoals het hoort. Sinds 1812 al, wordt Woodford Reserve gemaakt in Versailles in het noorden van Kentucky. De sleutels tot het maken van deze geweldige bourbon? Tijd, geduld, maar vooral ook wetenschap en heel veel liefde. De bourbon wordt gemaakt van 72% maïs, 18% rogge en 10% gemoute gerst. Rijping gebeurt in vaten van Amerikaans eiken en dat zorgt voor die heerlijke diepe en rijke smaak.

Het gebruikte hout is afkomstig uit een aantal staten die de drie kenmerkende terroirs van de Amerikaanse witte eik vertegenwoordigen: de Ozarks, de Appalachen en de Northern Forests. De vaten worden gemaakt in Woodford Reserve’s eigen kuiperij in Louisville. De uniek WR-smaak komt door het roosteren van de vaten met behulp van stralingswarmte: zo worden de vanille-tonen van het vak gecreëerd. Het geroosterde vat wordt vervolgens boven een intense vlam verkoold om de houtsuikers te karameliseren. Wat ons betreft drink je Woodford Reserve neat, maar ook in een Old Fashioned komt Woodford Reserve perfect tot zijn recht

Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey, prijs €38,99.
Meer informatie vind je hier.

The Dalmore

The Dalmore is een highland single malt scotch whisky die al sinds 1839 wordt gedestilleerd in het noordoosten van Schotland. Je kunt het whiskymerk herkennen aan het bekende embleem, het hert met twaalfpuntig gewei: de 12 pointed Royal Stag. Geweldig. The Dalmore is al meer dan 180 jaar een pionier op het gebied van cask curation, oftewel rijping op meerdere vaten. Ook dit jaar hebben zij zich weer weten te overtreffen en een waar kroonjuweel gelanceerd: de Cask Curation Series. Deze vierjarige reeks, die jaarlijks zal verschijnen als een exclusieve limited edition release, bevat slechts 150 sets wereldwijd en bestaat uit drie zorgvuldig geselecteerde exclusieve oude whisky’s. De eerste uit deze Cask Curation Series is The Sherry Edition. Met deze fles viert The Dalmore de langdurige samenwerking met de bekende Spaanse sherry bodega González Byass Sherry.

The Sherry Edition bevat drie exclusieve single malts: een 26, 28 en 43 year old! Laatstgenoemde rijpte in een 30 jaar oud Apostoles-vat. De geur bevat tonen van warme honing, geroosterde kastanjes, zonovergoten rozijnen en Sevilla-sinaasappel. De 26 en 28 Year Old single malts zijn beide gerijpt in ex-Bourbonvaten van Amerikaans wit eikenhout. De 26 jaar oude is gefinisht in Cask No. 4: een Vintage González Byass sherryvat uit 2002, een echte zeldzaamheid in de sherrywereld. Zijn twee jaar oudere broertje kreeg een finish in een 30 jaar oud Matusalem Sherryvat. De drie majestueuze singel malts worden verpakt in een geweldige doos, gemaakt door de Italiaanse producent van luxe verpakkingen: AB Florence. Ware kunstwerken.

Verkoopinformatie en prijs: op aanvraag.
Meer informatie vind je hier.