Eet jij nog steeds kiwi zónder schil? Dan doe je iets fout

Je moet een kiwi schillen, toch? Dat is wat het grootste deel van de samenleving denkt. Wij leggen uit waarom dit niet zo is.

Iedereen die kiwi zonder schil eet, maakt namelijk een grote fout en loopt veel vitamines mis. Je kunt de schil van de exotische vrucht dus gewoon zonder problemen eten. Sterker nog, je moet ‘m eten! Het heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Hou dit in gedachten voor je volgende bezoek aan de supermarkt.

Toegegeven, niet iedereen zal dol zijn op het eten van de schil vanwege de harige textuur. Als je last hebt van de haartjes, pak dan een ​​schone handdoek, een groenteborstel of een lepel om ze er voorzichtig af te schrapen. Wat betreft het eten van de vrucht zelf, kun je er in zijn geheel in bijten of in plakjes snijden, zoals een appel.

Ben je nog wat sceptisch, ga dan voor een gele kiwi. Het is gladder en de schaal is minder behaard. De schillen van alle soorten kiwi zijn eetbaar (er zijn er zo’n 60!).

Gezonde gloed

Waarom die schil? Uit onderzoek blijkt namelijk dat de inname van vezels, vitamines en antioxidanten aanzienlijk toeneemt als je de kiwi met schil eet. In cijfers zijn deze voordelen maar liefst 50% meer. De vrucht als geheel is daarom bijzonder goed voor de spijsvertering en geeft je een meer verzadigd gevoel.

Twee bekende antioxidanten zijn vitamine C en vitamine E, en kiwi’s zitten er vol mee. De schil is de plek waar je de hoogste concentratie aan antioxidanten vindt. De schil bevat zelfs drie keer zoveel antioxidanten als het vruchtvlees. Door de rijkdom aan vitamine C, vitamine E en polyfenolen helpt de schil zelfs de celveroudering te vertragen en versterkt het ook ons ​​immuunsysteem.

Vitamine E wordt ook vaak gebruikt in schoonheidsproducten, omdat het een anti-aging effect op de huid kan hebben en kan helpen om een gezonde gloed te behouden. Het eten van de hele kiwi is daarom een ​​eenvoudige en natuurlijke optie om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en onze immuniteit tegen bijvoorbeeld een verkoudheid te verbeteren.

Zenuwstelsel

De gele kiwischil die minder van die ‘problematische’ haren bezit, heeft nóg een ander voordeel: het is een belangrijke bron van foliumzuur of vitamine B9. Deze vitamine is cruciaal voor de energieproductie en het goed functioneren van ons zenuwstelsel. Als je een gele kiwi met schil eet, stijgt je foliumzuurinname met 34%.

Daarnaast zijn ze ook rijk aan vezels. Deze essentiële voedingsstof is cruciaal voor een gezonde darm, omdat het de goede bacteriën voedt en ook helpt bij een goede spijsvertering.

Risico

Toch is de kiwischil niet voor iedereen veilig. De reden hiervoor is dat het rijk is aan oxalaten. Dit zijn moleculen die, in combinatie met calcium, de vorming van nierstenen bij gevoelige mensen kunnen bevorderen. Dus als je al een voorgeschiedenis van nierstenen hebt of ze op dit moment hebt, laat die schil dan links liggen. Ook trouwens ander voedsel die rijk zijn aan oxalaten zoals pure chocolade, spinazie en broccoli.

In de blender…

Zit je toch nog steeds met die ingewikkelde textuur en zie je jezelf geen hap nemen? Doe de kiwi dan in de blender: Stop de hele kiwi in een smoothie. Als alternatief kun je de kiwi ook in kleine plakjes snijden en gebruiken voor een fruitsalade.

Het eten van kiwi’s met schil vergt dus een bescheiden mentale aanpassing, maar de voordelen zijn talrijk en uiteindelijk is het gewoon een kwestie van wennen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.