Waarom krijg je bij koud weer een rode kop?

Vaak kleuren vooral je wangen en neus tomaatrood. Dit is daarvoor de reden…

Gure wind en vrieskou kunnen je gezicht rood kleuren. Maar waarom is dat eigenlijk? En wat kun je er eventueel tegen doen?

Aderlating

Je huid beschermt je lichaam tegen de kou en zorgt dat je lijf op de juiste temperatuur blijft. Of het nu vriest als een malle of als er juist een hittegolf is: je bent altijd ongeveer even warm. Maar daarvoor moeten de bloedvaatjes die net onder je huid liggen, in actie komen. Als het buiten koud is, worden ze bijvoorbeeld nauwer. Dan kunnen ze de warmte beter vasthouden. Deze lichaamsreactie wordt vasoconstrictie genoend.

Maar als je lang in de kou bent kunnen die aderen soms té sterk vernauwen, waardoor ze knappen en je dus rode konen en/of neus krijgt. Dat klinkt ernstiger dan het is: meestal trekt het vanzelf weer weg. Soms ook niet: daarom herken je mensen die vaak en lang in de buitenlucht werken aan een rode neus en rode wangen.

Trekkende huid

Maar ook de huid zélf kan rood worden, zonder dat de adertjes daar invloed op hebben. Als het buiten, naast kou, ook nog eens hard waait, is de kans op rode wangen extra groot. Dat komt omdat de koude wind je gezicht uitdroogt. De natuurlijke oliën op je gezicht, die een barrière zouden moeten vormen op je huid, verdwijnen door de koude lucht in razend tempo.

Daardoor is je huid dus minder goed beschermd tegen de gure wind, de (vries)kou en andere negatieve invloeden van buiten. Daardoor krijg je ruwe, rode, soms gloeiende en vaak ook een ’trekkende’ huid op je wangen. Dus een crème aanbrengen is wel zo verstandig. Die helpt de oliën op de huid te houden en beschermt door een extra laag op je gezicht te vormen. Bijvoorbeeld deze twee.

Meer tips om zonder kleerscheuren de winter door te komen vind je hier.