A. Lange & Söhne maakt tijd hoorbaar

771 Onderdelen laten je de tijd horen met een druk op de knop.

Sinds A. Lange & Söhne opnieuw werd gelanceerd in 1994 veroverde het de haute horlogerie wereld stormenderhand. Eén van hun meest tot de verbeelding sprekende horloges heeft een decimale minute repeater.

Toen de A. Lange & Söhne Zeitwerk Minute Repeater voor het eerst werd gelanceerd in 2015, haalde het de krantenkoppen met het grote aantal onderdelen dat in de kast van 44.2mm was ondergebracht. In totaal komen 771 onderdelen samen om het mechanische werk te creëren. Alleen al de assemblage kost één horlogemaker een complete maand.

Eerst was platina aan de beurt, daarna witgoud en nu Honeygold: A. Lange & Söhne breidt de exclusieve Zeitwerk minute repeater-collectie uit met een derde model.

Concreet werkt het zo: Als je op de knop drukt bij ‘elf uur’, klinkt er een lage toon voor elk voltooid uur, een dubbele toon (hoog/laag) voor elke voltooide tien minuten en een hoge toon voor elke voltooide minuut, Dus 9.15 uur wordt uitgedrukt door negen lage tonen, één dubbele toon en vijf hoge tonen. Lange: “Je ziet wat je hoort en hoort wat je ziet.”

Het geheel vereist zeer complexe mechanica. Om ervoor te zorgen dat alle onderdelen soepel in elkaar (blijven) passen, hebben de horlogemakers complexe veiligheids- en blokkeermechanismen geïmplementeerd zodat er niets kapotgaat. Als de resterende gangreserve minder dan twaalf uur bedraagt, kan het slagmechanisme niet meer worden geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat het proces altijd compleet is en dat het horloge niet per ongeluk stopt tijdens het slaan.

De nieuwigheid hier is het kastmateriaal dat A. Lange & Söhne gebruikt. Om precies te zijn is dat 18-karaats Honeygold. Honeygold wordt exclusief aangeboden door het bedrijf uit het Duitse Glashütte. Honeygold is harder dan andere gouden legeringen, uniek in kleur en sinds 2010 exclusief voor Lange. De wijzerplaat is zilvergrijs, een vaste waarde binnen Lange. 

De bijzondere legering heeft niet alleen een unieke kleur, maar ook een unieke klank en akoestiek. De nieuwe Zeitwerk Minute Repeater Honeygold met bruine alligatorlederen band wordt, net als zijn voorgangers, aangedreven door het manufactuurkaliber L043.5. Het horloge is gelimiteerd tot slechts 30 stuks en de prijs is op aanvraag. Maar denk aan diep in de zes cijfers.