Is dit de lelijkste sneaker ooit? 

Of heeft Balenciaga juist de coolste schoen ever ontworpen?

Net toen je dacht dat de lelijkste sneaker ever al was ontworpen, namelijk in de vorm van de Triple S van Balenciaga, komt het merk met een nieuw model. Deze week presenteerde het Spaanse modehuis The Reptile, als onderdeel van de collectie voor komende winter.

Deze kapotte sneaker (ook van Balenciaga) kost 2.000 euro.

Wij dachten eigenlijk eerst met een grap te maken te hebben. Was dit een door AI ontworpen sneaker op basis van alles wat Balenciaga’s schoenontwerper Qianbeini tot nu toe uit zijn hoge hoed had getoverd? Maar nee, The Reptile gaat er echt komen, een serieuze schoen die werkelijk in de winkels komt

Balenciaga voorziet daadwerkelijk een trend met deze sneaker, al roept de schoen op internetfora vooral negatieve reacties op. Wellicht is het een kwestie van wennen, want met de bulky Triple S zette Balenciaga jaren geleden ook de toon, een trend die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Op gele crocs naar de koning.

Volgende winter weten we meer. Dan gaan we zien of The Reptile echt een succes wordt of niet. Overigens is het bizar dat deze schoen juist nu werd gepresenteerd, net nu de serie Balenciaga – over leven en werk van Cristóbal Balenciaga – op Disney+ te zien is. Veel verder verwijderd van wat de even geniale als bescheiden Cristóbal ontwierp kan deze Reptile namelijk niet liggen.