Nieuw uit Nederland: de VPC Type 37HW

Velen dromen van een eigen horloge, maar weinigen doen het. De Nederlandse Thomas Van Straaten had lef en creëerde de VPC Type 37HW.

Voor Thomas van Straaten was het idee simpel. Hoe zet je een microbrand op, maak je je droomhorloge en doe je dat vervolgens zonder compromissen? Het resultaat is zijn eigen creatie: de VPC Type 37HW.

“Ik wilde mijn droomhorloge creëren volgens een compromisloze standaard,” vertelt Thomas. “Het is gebruikelijk dat microbrands werken met een specifiek, concurrerend prijsniveau. Iets dat uiteraard tot compromissen leidt. Ik merkte dat ik herhaaldelijk mijn liefde voor horloges verloor, precies vanwege die compromissen. Door dogmatisch aan mijn standaard vast te houden wist ik één ding zeker: dit wordt een conceptueel samenhangend en helder ontwerp, met een duidelijke eigen smoel.”

Schoonheid door standvastigheid

Dus maakte Van Straaten niet een mechanisch horloge onder de €1.000, koos hij geen band uit een catalogus en werkte de kast af op dezelfde manier als sommige high-end merken. Met deze regels begrijp je zijn merknaam waarschijnlijk ook een stuk beter. VPC staat voor Venustas Per Constantiam. Latijn voor ‘schoonheid door standvastigheid’. Thomas deed ervaring op bij de Amsterdam Watch Company en is nu redacteur bij het toonaangevende horlogeplatform Fratello (Engelstalig, maar opgezet en opererend vanuit Nederland).

De Type 37HW is een indrukwekkend debuut. Van Straaten’s visie is dan ook geen marketingpraat, maar zie je terug in de kleinste details. Het horloge valt op in een druk veld. De verschillende afwerkingen bij de 37.5mm stalen kast zorgen ervoor dat je ernaar blijft kijken, de eigen ontworpen band die mooi in de kast overgaat werkt gewoon en de tweelaagse wijzerplaat met een frosted textuur tillen het naar een hoger niveau. Zelfs de typografie is specifiek voor het horloge ontworpen door de Engelse designer Samuel Baker.

COSC

Van Straaten: “Veel startende merken richten op een zo scherp mogelijke prijs. Dan moet je hier en daar inleveren en dat wilde ik niet. Ik heb daarom consequent voor de mooiere, betere en meer verfijnde opties gekozen boven de voordeligere. Je komt dan uiteraard in een ander prijssegment terecht, maar je eindigt wel met een horloge dat, in mijn ogen, echt de moeite waard is.”

De prijs is €2.479 exclusief btw en verzendkosten. De eerste productieserie gaat om 300 genummerde edities, honderd stuks per wijzerplaatkleur. De levering is na zeven tot tien maanden. Als de serie is uitverkocht, dan volgt er snel een tweede productie run. Zoals gezegd is deze prijs hoger dan het gemiddelde eerste stuk van een microbrand, maar kijk naar de afwerking en naar wat er vanbinnen tikt en je begrijpt het een stuk beter. Zo is het uurwerk een Zwitserse Sellita SW216-1 die zelfs chronometer gecertificeerd is. Het COSC-certificaat krijg je erbij. Het horloge is waterbestendig tot 120 meter.

Compromisloos

“Ik gebruik VPC als mijn eigen kleine horologische speeltuin, ” gaat Van Straaten verder. “Ik maak eigenlijk alleen wat ik persoonlijk leuk vind. Compromisloos, zonder ooit rekening te houden met ‘de markt’. Ik denk dat dit de enige manier is om iets echt origineels en echt de moeite waard te doen. Nu moet ik alleen nog mijn 1.000 echte fans vinden, mensen die naar VPC kijken en denken: ‘Ja! Ik voel die sfeer’. Het is echt een merk voor horloge-nerds. En ik neem aan dat alleen nerds zoals ik de moeite, die we in elk klein detail steken, zullen waarderen. VPC is dus een niche, maar dat is precies hoe ik het leuk vind!”