Hollywood’s favoriete kleermaker geeft tips

Leonard Logsdail is een levende legende. Via het Londense walhalla voor maatpakken, Savile Row, kwam hij in New York terecht.

Daar kleedde Logsdail vervolgens zo ongeveer elke grote ster. Van Robert De Niro in Limitless en Tom Hanks in Bridge of Spies tot de hele cast van The Wolf of Wall Street en zelfs Sacha Baron Cohen in The Dictator; Leonard ging voor ze aan de slag. Dit is zijn verhaal.

Maar ook voor de ‘gewone sterveling’ werkt Leonard Logsdail. Want ook al dachten we dat we door de pandemie voor altijd in een jogging pak zouden opereren, niets bleek minder waar. Maar eerst een opmerking over de terminologie, aangezien niet al het maatwerk op hetzelfde niveau wordt gemaakt.

‘Echt’ Maatwerk

De meest toegankelijke variant is vaak gemaakt met dezelfde kwaliteit en met dezelfde faciliteiten als kant-en-klare kleding, maar het verschilt doordat het vooraf ingestelde ‘blok’ of patroon is aangepast om rekening te houden met de wensen van de klant. Net zoals de afmetingen en bepaalde stijlvoorkeuren, inclusief stofkeuze.

Bespoke, het specialisme van Leonard, vertegenwoordigt de andere kant van het spectrum. In plaats van reeds bestaande sjablonen van een fabriek aan te passen, zal een kleermaker een geheel nieuw patroon voor de klant creëren. Dit maakt een veel uitgebreider scala aan aanpassingen en pasvormaanpassingen mogelijk na een groter aantal fitting-sessies, wat doorgaans begint met een tijdelijke ‘geregen’ fitting.

In de video die Coronation maakte, geeft Leonard een paar van z’n Hollywood-geheimen weg. Maar voornamelijk is het jaloersmakend wat je langs ziet komen. En praat hij ook over zijn jeugd, zijn begin in Londen en de obstakels die hij onderweg tegenkwam.