Levenslessen van Armin van Buuren 

De DJ’s van Nederland kunnen eindelijk weer op pad met hun platenkoffer. Armin van Buuren deelt de levenslessen die van hem vijf keer de titel van Beste DJ ter wereld opleverde.

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

In een openhartig gesprek met Wessel van Diepen vertelde Armin van Buuren wat hem als DJ (en als mens) gemaakt heeft. Zijn succesvolle loopbaan kwam tot stand met een beetje goede hulp van anderen, een boek en eh, Tupperware.

Een synthesizer is ook een instrument

“Bij ons thuis werd altijd muziek gedraaid. Maar de synthesizer werd gezien als een duivels instrument, niet als een instrument zoals een piano of een klarinet. Eén van de mensen die dat doorbroken heeft, was Walter Carlos, die sonates van Bach op een Moog synthesizer speelde. Mijn vader luisterde daar heel vaak naar en dat was eigenlijk mijn vertrekpunt.” 

De Amerikaanse componist Walter Carlos bracht in 1968 het album Switched-On Bach uit, met muziek van Bach op een Moog synthesizer. In 1972 onderging Walter een sekse-operatie. Sindsdien gaat zij door het leven als Wendy Carlos.

Ga niet met de verkeerde mensen in zee

“Ben Liebrand liet in zijn jaarmixen honderd tracks in een uur voorbij komen. Die zette hij in elkaar door te knippen en plakken met bandjes en bandrecorders. Hij was voor mij echt de Jedi Master. Ik was heel erg geïnteresseerd in de techniek achter zijn manier van werken. Hij heeft me ook een keer uitgenodigd in zijn studio. Daar ben ik als achttienjarige jongen mijn eerste tracks gaan doen. Hij heeft me echt geholpen en me voor een aantal valkuilen behoed door me niet met verkeerde mensen in zee te laten gaan. Hij heeft me kortom geleerd om mens te zijn in de dance industrie.”

Ben Liebrand ontvangt een Gouden Harp tijdens de uitreiking van de Buma Awards in 2020.
Ben Liebrand ontvangt een Gouden Harp tijdens de uitreiking van de Buma Awards in 2020.
Ben Liebrand is inmiddels verhuisd naar Canada. Zijn beroemde mixen kun je nog altijd beluisteren via zijn eigen site.

Minder empatisch door het succes

“Als je de nummer één van de wereld bent, verwachten mensen veel van je. Om daarmee om te leren gaan , heeft een coach me een aantal boeken aangeraden. Een van die boeken was Het winnaareffect van professor Ian Robertson. Hij beschreef dat op het podium staan een vergelijkbare rush geeft als het nemen van cocaïne. Dat heb ik nooit gebruikt, maar hij toont ook aan dat die rush de structuur in je hersenen verandert. Mijn hersenen zijn dus fysiek veranderd door mijn succes. Daardoor word je minder empatisch, wat vervelend is voor de mensen om je heen.” 

Troost in tupperware

“Ik heb thuis een aantal Curverbakken staan met cadeaus en brieven van fans, het is ongelofelijk hoe dedicated mensen zijn. Ik ben misschien soms wel dankbaarder naar fans toe dan zij naar mij. Als ik het een keertje allemaal niet meer weet, dan open ik gewoon zo’n Curverbak en bekijk ik wat m’n fans allemaal voor me doen. Soms is het niet te bevatten wat voor betekenis je muziek voor mensen heeft en wat je dus voor mensen kunt betekenen.” 

armin van buuren

Armin Jozef Jacobus Daniël van Buuren (Leiden, 25 december 1976) werd in 2007, 2008, 2009, 2010 en 2012 gekozen tot beste DJ van de wereld door het gezaghebbende DJ Magazine. Bij de laatste verkiezing stond hij op plek 3 (na David Guetta en Martin Garrix). Kijk op zijn website voor optredens bij jou in de buurt.

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie